Hlavní obsah

Contador: Začínáme od nuly, ale na Tour se zase můžeme rvát o vítězství

I když na Tour de France bojoval nejen proti ostatním závodníkům, ale nemohl se spolehnout ani na svůj tým v čele s Armstrongem, hodnotí Alberto Contador rok 2009 jako výborný. Španělský cyklista už začal trénovat na novou sezónu a v ní chce potvrdit roli světové jedničky. Vyplývá to z rozhovoru, který Právu zprostředkoval jezdcův tiskový mluvčí Jacinto Vidarte.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Španělský cyklista Alberto Contador

Článek

Loni jste dokázal podruhé v kariéře vyhrát Tour a sezónu jste zakončil jako první muž světového žebříčku. Co pro vás bylo nejlepším momentem?

Prakticky celá sezóna byla dobrá. Kdykoliv jsem jel závody, dokázal jsem udělat slušný výsledek. Nohy mě moc často nezrazovaly.

Jaká byla nejhorší chvíle?

Moc špatného se nestalo. Byly některé momenty, kdy bych potřeboval víc klidu na duši, ale už se k tomu nechci vracet. Snažím se loňský rok vnímat pozitivně.

Můžete prozradit něco o sporech s Armstrongem?

Je to minulost a nemá cenu se s tím zaobírat. Soustředím se na výzvy v roce 2010.

Jak teď trénujete?

Začal jsem jezdit na kole, ale zatím ne moc dlouho. Mám za sebou první tréninkový blok v Itálii a necítil jsem se špatně.

Už máte jasno o závodním programu?

V únoru pojedu Kolem Algarve v Portugalsku. Je to ideální start do sezóny. Loni jsem tam vyhrál, ale letos chci jet víc v klidu, vítězství není hlavní cíl. Potom počítám s Paříží–Nice, kde chceme hlavně zkusit týmovou taktiku, kontrolu závodu a podobné důležité věci. Dalšími podniky jsou Katalánsko, Baskicko, rád bych jel i některé klasiky. Ještě přesně nevím které, to bude upřesněno později. Hlavním cílem samozřejmě zůstává Tour.

Ve vaší stáji Astana zůstalo jen několik věrných z loňské sestavy, řada jezdců šla za Armstrongem do týmu RadioShack. Jak se to projeví?

Začínáme prakticky od nuly, protože skoro všechno je nové. Možná nemáme až tak velká jména, ale svým současným kolegům velmi věřím a jsem přesvědčen, že budeme silný a konkurenceschopný tým. Každý má velkou motivaci, ale cítí i odpovědnost, protože my nemůžeme jezdit na závody se jen tak vozit. Armstrongův tým možná na papíře vypadá silnější, ale to nemusí být rozhodující.

Jste s tímto týmem schopen vyhrát Tour?

Budu mít k ruce opravdu dobré závodníky, a hlavně se na ně budu moci spolehnout. Chceme se rvát a věřím, že můžu znovu bojovat o vítězství.

Jaká máte přání pro rok 2010?

V první řadě zdraví. Není to fráze. Nedávno měl jeden z mých soupeřů, Andy Schleck, nehodu, z kola ho srazilo auto. Když jsem se dozvěděl, že se mu nic nestalo, měl jsem strašnou radost. Je to nejen soupeř, ale i kamarád. Takže zdraví pro všechny a to ostatní určitě přijde.

Reklama

Související témata: