Hlavní obsah

Favorit Štybar získal čtvrtý domácí titul v cyklokrosu

Tábor 9. ledna (ČTK) - Mistrovství republiky v cyklokrosu vyhrál největší favorit Zdeněk Štybar. Na okruhu v Táboře, kde se za tři týdny uskuteční světový šampionát, si dnes dojel pro čtvrtý domácí titul. Druhý skončil Petr Dlask a třetí skončil Martin Bína.

Foto: David Veis, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar získal v Táboře čtvrtý titul mistra republiky.

Článek

Tříkilometrový táborský okruh pokryla silná sněhová vrstva, přesto organizátoři připravili kvalitní, zároveň však pro závodníky hodně náročnou trať. Na ni vyrazilo 39 českých jezdců a navíc devítka nejlepších domácích juniorů.

Největší favorité opanovali čelo závodu hned po startu. Tempo udávali Štybar a domácí Bína, za nimi jezdili Radomír Šimůnek, Dlask a v úvodu také Zdeněk Mlynář. Až z desáté pozice po nájezdu do terénu se kupředu posouval Martin Zlámalík.

Už v druhém kole ale ukázal záda všem soupeřům nejlepší český jezdec Štybar a zbytek závodu změnil ve své velké sólo. Šimůnek se dotáhl na Bínu, ale ani jejich spolupráce neznamenala zkrácení Štybarova náskoku, neboť vedoucí cyklokrosař jel bezchybně. Naopak Šimůnek chyboval a po pádu v jednom ze sjezdů třetího kola značně zaostal.

Po třech okruzích ze sedmi měl Štybar náskok téměř 40 sekund a o jeho prvenství nebylo pochyb. Za ním Dlask rychle dojel Šimůnka a posléze se vydal stíhat i druhého Bínu. V šestém kole bylo jeho úsilí korunováno úspěchem; táborského jezdce dojel, po pár stovkách metrů se mu dokonce vzdálil a s jistotou završil dvojnásobný úspěch stáje Telenet Fidea.

Naopak Šimůnek se psychicky zlomil a mistrovský závod dojel v tréninkovém tempu. V posledním kole dostihl Zlámalík i Bínu, takže o třetím místě se rozhodlo až ve spurtu. V něm svoji rychlost potvrdil Bína a uhájil alespoň bronz.

Reklama

Související témata: