Hlavní obsah

Štybar: Rád bych získal ještě cennější dres

Famózním způsobem ovládl Zdeněk Štybar sobotní mistrovství republiky v cyklokrosu. V Táboře získal svůj čtvrtý domácí titul, z toho třetí v řadě za sebou. Dres českého šampióna si tak udrží i pro příští rok. „Ale za tři týdny bych na téhle trati rád získal ještě cennější dres,“ zasnil se směrem k duhovému trikotu pro mistra světa.

Foto: David Veis, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar získal v Táboře čtvrtý titul mistra republiky.

Článek

Titul jste letos získal suverénním způsobem. Bylo to tak snadné?

Možná to tak vypadalo, ale stálo mě to hodně sil. Snažil jsem se co nejrychleji získat náskok, kdyby přišel nějaký defekt. Ty nejtěžší úseky jsem jezdil vysloveně na hranu, abych si osahal, jak to bude vypadat za tři týdny na mistrovství světa. Byl to nejdůležitější test a já budu na soustředění na Mallorku odlétat s pocitem dobře vykonané práce.

Někteří přítomní experti při sledování závodu s nadsázkou říkali, že to vypadalo, jako kdybyste jel na půllitrové motorce a ostatní na dvěstěpadesátkách...

Možná to tak někteří viděli, ale já si jel své tempo. Skoro na všech dosavadních závodech v sezóně jsem jezdil vpředu s Belgičany Albertem a Nysem a dá se toho od nich dost naučit. Dnes jsem ty zkušenosti zúročil.

Bylo to pro vás nejtěžší hned na začátku, kdy jste se snažil soupeřům ujet a pak už jste jen závod kontroloval?

Při prvním okruhu byla na silnici trochu strkanice, ale povedlo se mi dobře najet do terénu. Brzy jsem šel na špici, jel jsem si své tempo. V jednu chvíli mi spadl řetěz, trochu jsem ztratil, ale zase jsem si ten náskok dokázal vybudovat zpátky.

Jak jste se vyrovnal se sněžením?

Nejhorší bylo zvolit dobré galusky. Vyzkoušel jsem jich asi pět druhů a nakonec jsem jel ty nejhrubší. Ukázalo se to jako dobrá volba, ale v posledních dvou kolech se vyjížděly ledové plotny a už to nedrželo vůbec na ničem.

Byl to pro vás dobrý test před mistrovstvím světa?

Určitě. Víme, ve kterých pasážích to bude bolet, a je jedno, jestli bude sníh nebo bláto. Budeme mít v tomto směru výhodu před konkurencí.

Byl to triumfální úspěch vaší belgické stáje Telenet Fidea, protože Petr Dlask skončil druhý. Manažer týmu Hans van Kasteren, který v Táboře závod sledoval, byl na vrcholu blaha.

Přiletěl sem ze Španělska jen kvůli našemu závodu a určitě jsme mu udělali radost. Je to skvělé.

Překvapil vás Petr Dlask?

Chtěl jsem, aby Dlasky odjel hned od začátku a kontrolovali jsme to spolu. Přál jsem mu titul, aby se mu trošku otevřely zpátky dveře do jeho obvyklé formy, na kterou má. Aby dostával lepší smlouvy na závody. Dnes podal výborný výkon a ukázal, že se s ním pořád musí počítat.

Vy byste Dlaskovi nechal titul?

Kdyby byl lepší než já, tak určitě... Možná kdybychom jeli pořád spolu, nechalo se něco vymyslet, ale situace byla úplně jiná.

Reklama