Hlavní obsah

Jednadvacet českých cyklokrosařů bude na MS v Táboře bojovat o medaile

PRAHA

Jednadvacet českých reprezentantů se představí na světovém šampionátu v cyklokrosu, který se poslední lednový víkend uskuteční v Táboře. V čele nominace jsou dvě největší české medailové naděje - úřadující vicemistr světa Zdeněk Štybar a Kateřina Hanušová-Nashová.

Článek

"Nominace nebyla složitá. Již před domácím šampionátem jsem říkal, že máme celkem jasno, a potvrdilo se to. Myslím, že nemáme slabší tým než před devíti lety, kdy jsme v Táboře získali šest medailí," řekl na čtvrteční tiskové konferenci reprezentační trenér Petr Klouček.

Do hlavního mužského závodu byli nominováni Zdeněk Štybar, Radomír Šimůnek, Petr Dlask, Martin Bína, Martin Zlámalík a Ondřej Bambula. "Největší naší medailovou nadějí je Zdeněk. V závodech Světového poháru je pravidelně na stupních vítězů, tak věřím, že si pro cenný kov dojede i v Táboře. Ostatní závodníci z kategorie elite by měli bojovat o umístění v první desítce," prohlásil Klouček.

V kategorii žen bude největší českou nadějí Kateřina Hanušová-Nashová. "I když Katka zatím neabsolvovala tolik závodů, na mistrovství republiky předvedla velmi dobrou formu. Bez šancí není ani Pavla Havlíková, mohla by být do desítky," řekl Klouček.

Trať se měnila

Mezi juniory by mohl podle trenéra o medaili zabojovat Matěj Lasák. "Junioři se během Vánoc hodně zlepšili. A i oni by mohli získat nějaký cenný kov. Reálně bych ho viděl u Matěje Lasáka, dobře si vede i Radek Polnický." Naopak v kategorii do 23 let kouč "žně" nečeká. "Klukům se zatím příliš nedařilo. Věřím, že v první desítce bude Lubomír Petruš," uzavřel Klouček.

Mistrovství světa se uskuteční v Táboře ve dnech 30 a 31. ledna. V sobotu 30. ledna v 11 hodin odstartuje závod juniorů a ve 14 hodin pojedou muži do 23 let. V neděli 31. ledna se v 11 hodin postaví na start ženy a ve 14 hodin je na programu hlavní mužský závod. Trať měří 3320 metrů. Závodníci měli původně absolvovat ještě úvodní 750 metrů dlouhý okruh na asfaltu. Na přání pořadatelů však tento úsek nakonec Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zrušila.

V Táboře se světový šampionát uskuteční podruhé. V roce 2001 zde čeští reprezentanti vybojovali šest medailí. Na posledním mistrovství světa, které se konalo v roce 2009 v nizozemském Hoogerheide, vybojoval Zdeněk Štybar stříbro.

Nominace na mistrovství světa:
Elite: Zdeněk Štybar, Petr Dlask (oba Telenet Fidea), Radomír Šimůnek (BKCP - Power Plus), Martin Zlámalík (Auto Volvo Hase), Martin Bína, Ondřej Bambula (oba Budvar Tábor).
Muži do 23 let: Lubomír Petruš (BKCP - Power Plus), Jiří Polnický (Sunweb ProJob), Karel Hník (Telenet Fidea), David Menger (Prodoli Remerx), Jan Nesvadba (KC Kooperativa SG Jablonec).
Junioři: Vojtěch Nipl (Stadion Louny), Matěj Lasák (SK Veha team), Radek Polnický (Empella), Tomáš Paprstka (Scott Scania Kolín), Michael Boroš (Budvar Tábor).
Ženy: Kateřina Hanušová-Nashová (Luna), Pavla Havlíková (AVB), Jana Kyptová (Control Johnson Ml. Boleslav), Zuzana Pirzkallová (KC Kooperativa SG Jablonec), Martina Mikulášková (Stadion Louny).

Reklama