Hlavní obsah

Niels Albert: Sezónu zakončíme na párty u Šimůnka

Řada lidí o něm říká, že je arogantní. Úřadující mistr světa v cyklokrosu Niels Albert však přesvědčil o opaku. V telefonickém rozhovoru pro Právo, který zprostředkoval jeho stájový kolega Radomír Šimůnek, byl nesmírně vstřícný a ochotný. Nevyhnul se jediné otázce a ukázal, že rozhodně není žádná primadona.

Článek

Za pár dní budete v Táboře obhajovat titul mistra světa. Je těžší zlato obhájit než vyhrát poprvé?

Tlak bude samozřejmě větší. Navíc zlomené žebro z belgického mistrovství mi na klidu nepřidá. Teď trénujeme ve Španělsku a pořád věřím, že do Tábora přijedu v kondici, abych byl schopen titul obhájit. Na Tábor mám docela dobré vzpomínky, vloni jsem tam vyhrál Světový pohár. Ale to bylo sucho a dost rychlý závod.

Už víte, kdy se do Česka přesunete?

To záleží na počasí. Když bude sníh a mráz, což pro mě není zrovna ideální, přijedu hned v pondělí po Světovém poháru v Hoogerheide. A jestli bude bláto, tak zůstanu v Belgii a dorazím asi až ve středu.

Jaké počasí byste si přál?

Sníh a led asi ne. Každý ví, že na tom tak dobře neumím. Ale počasí neovlivníme, bude pro všechny stejné.

Závod se pojede na nové trati. Je výhoda českých závodníků, že ji znají z domácího šampionátu?

Pokud by byl sníh a led, tak asi ano. Ale jinak věřím, že mi pár tréninků na trati bude stačit, abych ji poznal. Viděl jsem na DVD český šampionát, tak jsem si ji prohlédl aspoň na obrazovce.

Sezóna se nese ve znamení tří závodníků: vás, Štybara a Nijse. Rozdáte si to o zlato vy tři?

Tahle tři jména vám řekne každý. Jenže mistrovství světa je specifický závod a adeptů je víc. Z belgických závodníků je prakticky každý schopen bojovat o pódium. Pak jsou tu Češi: Dlask, Bína, Zlámalík a samozřejmě Radomír Šimůnek. Ten se vždycky dokáže na šampionát připravit. Na sněhu by se šance českých jezdců ještě zvýšily.

Jaké máte vztahy s českými cyklokrosaři?

Dobré. Nejblíž mám k Radomírovi, to je strašně fajn kluk. Ale i Štybar. Po závodech spolu často mluvíme, po sezóně jsme byli společně na párty. Ze soustředění ve Španělsku znám i Zlámalíka a taky Bínu, který občas bydlí v Belgii u Radka a trénuje s námi.

Můžete Štybara popsat jako závodníka?

Je neskutečně silný. Ideální scénář je ujet mu hned v první polovině závodu, protože on s každým kolem hodně zrychluje. A když dojde na spurt, je to jeho další přednost. Není lehké Štybara porážet, ale rozhodně to není nemožné.

Počítáte s návštěvou České republiky třeba po sezóně?

Už jsem tady byl před dvěma lety, vloni mi to nevyšlo. Ale Radomír slíbil, že 5. března uspořádá u něj doma párty, tak tam sezónu zakončíme…

V Belgii jste velkou hvězdou, jak si to užíváte?

Užívám. Někdy je problém jít do restaurace, spousta lidí chce podpis, fotku, ale není to tak, že bych nemohl normálně žít. Ty správné fanoušky v Belgii mám rád.

Cítíte se jako superstar?

Vůbec ne. Jsem normální kluk, který bydlí v normálním domě, má normální rodiče, sourozence, přítelkyni. Každý den trénuju, často i v bahně a to asi superstar nedělá…

Reklama