Hlavní obsah

Na MS v cyklokrosu zavítalo do Tábora téměř 40 tisíc diváků

Tábor naplno pohltila cyklokrosová horečka. Víkendový světový šampionát přilákal do druhého největšího jihočeského města takřka 40 tisíc fanoušků, což je skoro o patnáct tisíc víc než před devíti lety, kdy se do Tábora sjela cyklokrosová smetánka poprvé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar si užil velkou podporu fanoušků

Článek

Příznivce neodradilo ani mrazivé počasí a sněhová nadílka. Nedělní triumf domácího favorita v kategorii elite Zdeňka Štybara sledovalo podle propočtů pořadatelů na vlastní oči přibližně 25 tisíc diváků a mezi nimi i nejlepší český cyklista na silnici Roman Kreuziger, jenž získal v cyklokrosu juniorské stříbro na šampionátu v roce 2004. Sobotní závody jezdců do 23 let a juniorů navštívilo dvanáct až čtrnáct tisíc příznivců.

Zdaleka ne všichni fanoušci drželi palce českým barvám. Do Tábora se od pátečního večera sjížděly davy zahraničních diváků, kteří se výrazně podíleli na vynikající atmosféře. Prim hráli příznivci ze zemí Beneluxu, kde je cyklokros nesmírně populární.

Po městě byly k vidění desítky větších či menších skupinek Belgičanů. Mnozí z nich si přivezli do Čech kovové zvony a měli státní vlajky a čepice v národní kombinaci černé, žluté a červené barvy.

Čeští fanoušci se však rozhodně nechtěli nechat zahanbit. V nedělním brzkém odpoledni doslova obsypali trať a o vítězi měli už dopředu jasno. "Určitě vyhraje Štybar," byl si jistý před vyvrcholením táborského mistrovství přibližně třicetiletý muž, jenž měl na tvářích namalované české vlajky.

Obrovský divácký zájem musel vedle závodníků potěšit také pořadatele. Podle propočtů prodaných vstupenek jim mohly návštěvy z obou dnů vynést několik milionů korun.

Po organizační stránce se šampionát oproti minulému mistrovství před devíti lety výrazně posunul k lepšímu. Vysokou úroveň mistrovství ocenila i mezinárodní cyklistická unie (UCI) a její prezident Pat McQuaid, který na sobotní slavnostní večeři oficiálně poděkoval za uspořádání táborského šampionátu. "Po sportovní, divácké i organizační stránce to bylo skvělé mistrovství," řekl.

Reklama