Hlavní obsah

Štybar je opravdu nejlepší, shodují se bývalí medailisté

TÁBOR

Ziskem titulu mistra světa korunoval cyklokrosař Zdeněk Štybar skvělou sezónu a podle bývalých českých medailistů jen potvrdil, že je v současnosti nejlepším jezdcem na světě. "Byl daleko nad všemi soupeři, vyhrál naprosto jasně a zaslouženě," prohlásil reprezentační kouč Petr Klouček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

Dvojnásobný mistr světa v kategorii amatérů z let 1981 a 1982 Miloš Fišera Štybarovo vítězství čekal. "Ale přesto jsem úplně nadšený. Stát se mohlo cokoliv, ale on prokázal skvělý přehled, techniku a fyzickou převahu nad všemi soupeři. Nerozhodil jej ani defekt, i přes své mládí je to již vyzrálý závodník," řekl ČTK Fišera.

Tvrdí, že Štybar může světovému cyklokrosu kralovat hodně dlouho. Mile ho překvapilo i to, že v první osmičce skončili tři další čeští jezdci. "Počítal jsem s tím, že Radek Šimůnek skončí do desítky, i když sezonu neměl ideální a není ani v nejlepší psychické pohodě. Nezklamal, spíše mě potěšil, a nadchli mě i Bína se Zlámalíkem," uvedl Fišera.

Bína, který skončil těsně čtvrtý, jel podle Fišery velký závod. "Jen mě trochu mrzí, že mu ta medaile unikla. Ovšem je třeba si uvědomit, že Nijs je stále třída. A klekám před výkonem Zlámalíka - zkrátka kluci zajeli skvěle a vůbec je nesvázala nervozita z domácího prostředí, právě naopak," dodal Fišera.

Nadšený z výkonu a zlata svého velkého kamaráda byl i Roman Kreuziger mladší, který v roce 2004 vybojoval mezi juniory na MS v cyklokrosu stříbro. "Přijel jsem jen na hlavní závod a hlavně se podívat právě na Štybyho. Mluvil jsem s ním v sobotu večer a byl naprosto v pohodě, až jsem z toho měl trochu strach. S rolí favorita se ale vypořádal skvěle, byl jasně nejlepší," řekl devátý jezdec z loňské Tour de France.

Podle Kreuzigra měl nový mistr světa skvělou celou sezónu. "A taková se nemusí opakovat každý rok. Štyby je výborný technik, což má z dob, kdy jezdil bikros, a když jsme spolu na soustředění, tak vždy vidím, že je v tom lepší než já. To je dar od boha a výkonnost získává díky své dokonalé profesionalitě. Tvrdě jde za svými cíli, a to je rozhodující," dodal Kreuziger.

Reklama