Hlavní obsah

Cyklista Di Luca dostal za doping na Giru dvouletý trest

ŘÍM

Cyklista Danilo Di Luca si dva roky nezazávodí. Italský olympijský výbor potrestal čtyřiatřicetiletého jezdce za krevní doping na loňském Giru d'Italia, kde obsadil v konečném pořadí druhé místo.

Článek

Podle agentury ANSA Di Luca navíc dostal pokutu 280 000 eur (asi 7,3 miliónu korun) a musí uhradit veškeré náklady na testování. "Odvolám se k CAS. Jsem přesvědčen, že se vrátím dřív než za dva roky," řekl Di Luca.

Di Luca byl pozitivně testován ve dvou etapách květnového závodu. Užití zakázané látky CERA, což je nová generace krevního dopingu EPO, potvrdila i analýza druhého vzorku. "Nechápu to a začínám si pohrávat s myšlenkou, že jde o spiknutí," uvedl cyklista.

Původně mu hrozil tříletý trest, protože se jednalo o opakovaný prohřešek. Za účast v aféře z roku 2003 kolem lékaře Carla Santuccioneho, který sportovcům zajišťoval zakázané látky, nesměl závodit tři měsíce.

Di Luca byl navíc z užívání zakázaných látek podezřelý už na Giru před třemi lety, kdy závod vyhrál. V těle mu tehdy naměřili hodnoty hormonů odpovídající malému dítěti a cyklista čelil obvinění, že se pokoušel zakrýt doping.

Reklama

Související témata: