Hlavní obsah

Heras bude Armstrongovi krýt záda i za rok

Jan Krůta

Španělský cyklista Roberto Heras stanul v neděli v Madridu podruhé na nejvyšším stupni na slavné Vueltě. Devětadvacetiletý závodník americké stáje US Postal tak znovu prokázal, že patří mezi světovou vrchařskou elitu. V sobotní horské časovce podal famózní výkon, nenašel přemožitele a odsunul na druhé místo krajana Nozala.

Foto: ČTK

Roberto Heras při sobotní časovce.

Článek

Cyklista z Bejaru však z hlediska týmové hierarchie zůstává co do popularity daleko za americkou hvězdou Lancem Armstrongem. Mnozí říkají, že jezdit v jiné stáji, byl by možná schopen vyhrát i slavnou Tour de France. Nebo alespoň opanovat čelní příčky. Jenže poslední tři ročníky byl "jen" dvorním domestikem Američana v horách.

Tour chce vyhrát až v roce 2005

"Příští rok zase pojedu na Tour de France a budu pomáhat Armstrongovi, aby tento závod vyhrál pošesté," prohlásil Heras. "Na Vueltě už bych měl mít znovu volnou ruku a rád bych se doma opět ukázal. Ale v roce 2005 už budu chtít vyhrát Tour. To je můj osobní cíl," dodal jezdec, jenž má v US Postal kontrakt ještě na příští sezónu.

O svém triumfu rozhodl Heras, jenž poprvé vyhrál Vueltu v roce 2000, až v předposlední den závodu. Dosavadní lídr Isidro Nozal z ONCE tak přišel o vysněné prvenství. V celkovém účtování byl horší o 38 vteřin. "Co na to mám říct," pokrčil rameny Heras. "Mně se to samé stalo na Vueltě vloni dokonce v poslední den závodu," narážel na skutečnost, kdy ho v závěrečné časovce v poslední den závodu připravil o vítězství A. Gonzales. "Taková je prostě cyklistika," dodal

Reklama