Hlavní obsah

Cyklokrosový mistr světa Štybar vyhrál i seriál Superprestige

VORSELAAR

Mistr světa v cyklokrosu a vítěz Světového poháru Zdeněk Štybar vyhrál i seriál Superprestige. Čtyřiadvacetiletý reprezentant zvítězil v závěrečném závodě v belgickém Vorselaaru a zajistil si celkový triumf o jediný bod před Belgičanem Nielsem Albertem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

„Je to obrovský úspěch, neskutečná bomba,“ řekl Štybar bezprostředně po nedělním závodě. Třetí skončil další Čech Radomír Šimůnek, který ve spurtu porazil obhájce celkového prvenství Svena Nijse z Belgie. Před finále měli Štybar a Albert na kontě shodný počet bodů a jejich souboj poutal pozornost belgických diváků.

České jedničce se povedl start, ale pole se příliš neroztrhalo ani při následném ostrém tempu Klaase Vantornouta. Na trati místy pokryté sněhem se pokusil uniknout v šestém kole z vedoucí skupiny Šimůnek, ale upadl a Štybar ho dojel. Vzápětí ale začal ztrácet a musel dotahovat desetisekundové manko za vedoucím triem Albert, Šimůnek, Nijs. Závěr pak ovlivnil další Šimůnkův pád, na který doplatil i Nijs.

Štybar se dostal před ně, jízdou na hranici rizika začal Alberta stíhat a v polovině posledního kola jej dostihl. Pořadí si oba rivalové několikrát vyměnili, ale v posledním stovkách metrů měl o trochu více sil Štybar. V cílové rovince slavil s rukama nad hlavou třetí prestižní triumf v sezóně a vůbec první vítězství v duhovém trikotu světového šampiona.

Jel na totální riziko

"Závěr byl na férovku, byl to spravedlivý závod. Rozhodovalo se mezi námi dvěma a bylo to o tom, kdo dokáže být silnější," uvedl český jezdec. "Prvních dvacet minut se mi nejelo dobře, na těžké trati jsem se trápil. Na okruhu byla místa s ledovými plotnami a nikdo nevěděl, kde to podjede. V závěru jsem jel totální riziko, vsadil na jednu kartu. Po pádu Dietera Vanthourenhouta jsem ztratil kontakt s čelem, ale když poté spadli Šimůnek s Nijsem, tak jsem to zkusil a povedlo se."

Poprvé si tak mohl vychutnat pocit vítězství v duhovém trikotu mistra světa. "Albert tam ze své stáje měl Šimůnka s Vanthourenhoutem, já tam byl sám. O to více mě ten úspěch těší. Celkové prvenství v Superprestige řadím hodně vysoko," přiznal po jedenáctém vítězství v sezóně.

"Bylo to nesmírně vyrovnané, posledních pět minut rozhodlo o celkovém pořadí seriálu. Jsem strašně šťastný, že se mi to podařilo," vykládal Štybar. "Podle průběhu seriálu v celé sezóně ale nikdo nemůže říci, že bych si vítězství nezasloužil," dodal jezdec, který tak ukončil Nijsovu nadvládu; Belgičan vyhrál posledních pět ročníků Superprestige a celkem má na kontě devět triumfů. Rodák ze Stříbra navázal na Radomíra Šimůnka staršího, který celkově zvítězil v Superprestigi v letech 1991, 1992 a 1995.

Závěrečný závod Superprestige v cyklokrosu ve Vorselaaru:
1. Štybar (ČR), 2. Albert (Belg.), 3. Šimůnek (ČR), 4. Nijs, 5. D. Vanthourenhout, 6. Vantornout (všichni Belg.), ...12. Dlask (ČR).
Konečné pořadí po osmi závodech:
1. Štybar 110, 2. Albert 109, 3. Nijs 98, 4. Vantornout 88, 5. Pauwels 82, 6. Aernouts (oba Belg.) 61, 7. Šimůnek 57, ...18. Zlámalík (ČR) a Dlask oba 7.
Kategorie do 23 let:
1. Meeusen 51:09, 2. Baestaens -26, 3. J. Aernouts (všichni Belg.) -1:31, ...9. J. Polnický -2:01, 25. Petruš (oba ČR) -5:15.
Konečné pořadí po šesti závodech:
1. Meeusen 89 b., 2. J. Aernouts 70, 3. Van Compernolle (Bel.) 65, ...14. Petruš 24, 18. J. Polnický 18, 29. Hník (ČR) 3.

Reklama