Hlavní obsah

Petacchi nejede na MS, nezbylo na něj místo

PRAHA

Hořkou příchuť má závěr sezóny pro nejlepšího spurtéra letošního roku, Itala Alessandra Petacchiho. I přesto, že na nedávné Vueltě přidal ke skvělým výsledkům z celého roku dalších pět etapových vítězství, nevešel se do italské nominace pro MS v kanadském Hamiltonu.

Foto: DPA/EPA

Alessandro Petacchi projíždí cílem 14. etapy cyklistického závodu Vuelta.

Článek

Devětadvacetiletý jezdec o sobě dal vědět už na jaře, když na Giro d'Italia vyhrál šest etap, a čtyřikrát se radoval z dílčího úspěchu na Tour de France.

Petacchi, který se ve výběru trenéra Franka Balleriniho neobjevil, tak zastínil bývalého krále hromadných dojezdů Maria Cipolliniho, který však v Hamiltonu coby obhájce titulu v závodu s hromadným startem chybět nebude.

Start pohasínající hvězdy na šampionátu však vyvolává u mnohých skepsi. "Doufám, že si to ještě rozmyslí. Nevím, co by tím získal, kdyby odjel dva okruhy a pak odstoupil," nešetřil Cipolliniho jeho legendární krajan Francesco Moser, také bývalý mistr světa.

Cipollini se objevil na Vueltě, ale jen proto, aby v závodě mohli startovat jeho kolegové ze stáje Domina Vacanze a po dvou etapách odstoupil. O jeho formě si prý nedělá iluze ani reprezentační kouč Ballerini.

Nejede ani Hruška

Na světový šampionát, který se v Kanadě uskuteční od 7. do 12. října, odcestuje i dvanáct českých reprezentantů. Chybět mezi nimi bude Jan Hruška, který sice v průběhu Vuelty o startu uvažoval, ale český svaz jej nenominoval.

Důvodem je skutečnost, že Hruška nesplnil základní nominační kritérium, kterým byl start na domácím šampionátu. "O jeho startu jsme vůbec nejednali," řekl koordinátor svazu Josef Kratina.

"Určitě tím rozhodnutím nadšen nejsem. Myslím, že svaz mohl využít toho, že moje stáj ONCE Eroski mě připravila na Vueltu a z toho je jasné, že nějakou dobrou formu mám," reagoval Hruška.

"Navíc můj zaměstnavatel byl ochoten mě na mistrovství světa zajistit technicky. Mrzí mě to hlavně z toho důvodu, že svaz se zřejmě stal obětí vlastních nominačních kritérií," dodal cyklista, který dokázal během Vuelty vybojovat třetí místo v jedné z časovek.

Nominace českých cyklistů na MS:
elite:
časovka: Michal Hrazdíra,
silniční závod: Milan Kadlec, Lubor Tesař, Ondřej Sosenka, Hrazdíra,
ženy:
časovka i silniční závod: Lada Kozlíková, Julie Pekárková,
juniorky:
časovka i silniční závod: Petra Bublová,
junioři:
časovka: Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger
silniční závod: Lukáš Fůs, Jan Šel, David Studnička, Kreuziger, Štybar.

Reklama