Hlavní obsah

Cyklista Landis popřel nabourání počítače dopingové laboratoře

LOS ANGELES

Americký cyklista Floyd Landis popřel, že by si objednal nabourání počítače antidopingové laboratoře v Chatenay-Malabry. Kvůli podezření ze spáchání tohoto činu byl v pondělí na čtyřiatřicetiletého jezdce a jeho trenéra Arnieho Bakera vydán ve Francii zatykač.

Foto: Dianne Manson, ČTK/AP

Floyd Landis

Článek

"Nemůžu mluvit za Arnieho, ale mě se ani nikdo nepokusil formálně kontaktovat," uvedl Landis v e-mailu adresovaném deníku Los Angeles Times s tím, že o zatykači dosud oficiálně informován nebyl.

"Zdá se mi, že je to pouze další z vykonstruovaných důkazů ze strany dopingové laboratoře, která je rozzlobená, že americký občan má pocit, že by měl mít možnost bránit se obviněním," dodal.

Landis přišel v roce 2006 dodatečně o vítězství na Tour de France poté, co měl po 17. etapě pozitivní test na syntetický testosteron. Cyklista vždy tvrdil, že nedopoval, neuspěl však s odvoláním ke všem dostupným instancím a v roce 2008 prohrál i u mezinárodní arbitráže CAS.

Francouzské úřady ho podezřívají, že si najal u francouzské detektivní kanceláře hackera s cílem proniknout do počítače antidopingové laboratoře, která testovala jeho pozitivní vzorek. Hacker v něm prý pozměnil a smazat některá data. Na zcizených dokumentech zároveň Američan postavil svou obhajobu, díky čemuž laboratoř údajné vniknutí do počítačů odhalila.

Reklama