Hlavní obsah

Kreuziger startuje sezónu. Jsem lepší než loni, říká

PRAHA

Období tréninku končí, cyklista Roman Kreuziger teď skočí do prvních závodů v sezóně. Od středy do soboty se představí na etapách Kolem Sardinie. „Cítím se lépe než touhle dobou vloni, testy výkonnosti nebyly vůbec špatné. Forma se ale stejně ukáže až na samotných závodech,“ říká jezdec italské stáje Liquigas-Doimo.

Foto: ČTK/AP

Roman Kreuziger

Článek

Má za sebou náročné soustředění ve vysoké nadmořské výšce na Tenerife, kde se připravoval s týmovými lídry Bassem, Nibalim či Pellizottim. Vrátil se z něj v pátek a teď vyráží na Sardinii. „Těším se hodně, vždyť jsem naposledy závodil v září na mistrovství světa,“ připomíná. Přesto si na úvod nedává vůbec žádné ambice.

„Nibali je na tom dobře, tak se mu budu snažit pomoci. Klidně budu tahat pro ostatní, nemám s tím problém. Potřebuji se dostat do závodního tempa, abych se rozjel směrem k Paříž–Nice a Katalánsku, kde už bych chtěl něco zajet,“ plánuje Kreuziger, který hned v neděli absolvuje na Sardinii ještě jednorázový závod Olbia–Pantogia.

Program na první polovinu sezóny má daný, jasným vrcholem bude znovu Tour de France. „Zatím nad Tour nepřemýšlím. Je to daleko, ani trasu jsem dosud nijak nestudoval. Důležité je, že se teď cítím dobře. Skoro celý leden jsem strávil v teple, na Tenerife jsme tvrdě trénovali a mělo by to přinést efekt,“ říká.

Pokud se nestane něco neočekávaného, na Tour by s ním v roli lídrů Liquigasu měli jet Nibali a nově také Basso. Kreuziger v tom nevidí žádný problém. „Kdo z nás na tom bude nejlíp, tak se na něj pojede. Je to otevřené,“ tvrdí.

Před rokem skončil na Tour devátý a letos by rád své umístění vylepšil. „Když to půjde, rád bych si polepšil třeba o dvě místa, s tím bych byl spokojený. Na stupně vítězů ještě určitě myslet nemůžu,“ dodává český cyklista.

Reklama