Hlavní obsah

Kreuziger vyhrál na Sardinii druhou etapu a vede i celkově

Český cyklista Roman Kreuziger vyhrál druhou etapu závodu Kolem Sardinie a ve čtvrtek obleče žlutý trikot pro vedoucího jezdce průběžného pořadí. Kreuziger, pro nějž je závod na Sardinii úvodní akcí sezóny, vede se čtyřsekundovým náskokem před Američanem Chrisem Hornerem.

Foto: ČTK/AP

Roman Kreuziger

Článek

Původně šel Kreuziger na start se záměrem pomáhat Vincenzovi Nibalimu, spolujezdci ze stáje Liquigas. "Chybí mi ještě závodní rytmus, tak nemůžu čekat, že hned na Sardinii pojedu na výsledek. Třeba se povede nějaká etapa, ale v první řadě tam jedu s tím, že budu tahat pro Nibaliho, který je na tom už hodně dobře," řekl Kreuziger před závodem.

Nibali však ztratil cenné sekundy hned v první etapě a ani ve středu se mu na 173 kilometrů dlouhém úseku z Macomeru do Nuora nedařilo podle představ. V závěrečném stoupání byl ve spurtu vedoucí sedmičlenné skupiny nejrychlejší český jezdec, přestože rozhodně nepatří mezi vyhlášené sprintery. Na své konto si tak Kreuziger připsal sedmé profesionální vítězství.

"Byla to nejtěžší etapa závodu s dojezdem na kopec a náš tým pracoval skvěle. Nibali se necítil nejlépe, a tak to vyšlo na mě. Posledních deset kilometrů bylo stoupání, závěrečných šest kilometrů táhlý kopec. Několikrát jsem zkusil nastoupit, ale přesto se udržela pohromadě skupina sedmi jezdců," řekl ČTK Kreuziger.

K závěrečnému spurtu nastoupil asi 150 metrů před cílem. "Bylo to mírně do kopce, a to bylo moje štěstí. Nikdo mě již nechytil. Jsem moc rád, že vítězství přišlo hned v úvodu sezony, ani jsem s tím moc nepočítal," poznamenal Kreuziger.

Rozestupy v čele průběžného pořadí jsou ale minimální, takže nakonec mohou rozhodovat i bonifikační sekundy. "Kdybych první místo udržel až do konce, tak by to bylo super, ale když se to nepovede, tak se svět nezboří. Hlavně jsem si dokázal, že jsem daleko lepší než před rokem," dodal český cyklista.

Závod Kolem Sardinie, 2. etapa Macomer - Nuoro (172,6 km):
1. Kreuziger (ČR) 4:33:37, 2. Horner (USA), 3. Voeckler (Fr.), 4. Caruso, 5. Scarponi (oba It.), 6. Brajkovič (Slovin.) všichni stejný čas.
Pořadí po druhé etapě:
1. Kreuziger 8:50:27, 2. Horner -4, 3. Voeckler -6.

Reklama