Hlavní obsah

Štybar: Konkurenční stáje mě lákají k přestupu

Po ledovém titulu neměl ještě pořádné volno. Tento týden se cyklokrosový šampión z Tábora Zdeněk Štybar stavil na slavnostním přivítání v rodném Stříbře, ale pravou dovolenou si užije až příští týden, kdy odcestuje s přítelkyní Ine do Egypta. Tam nebude jen odpočívat, ale také přemýšlet o budoucnosti. O jezdce belgické stáje Fidea Telenet, který v této sezóně získal drtivou většinu vavřínů, se totiž začínají přetahovat přední stáje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar

Článek

Sezóna skončila před týdnem. Jaké vás ještě čekají povinnosti?

O víkendu mám poslední akci v Belgii. Jedná se o takzvaný Restaurant Day, který organizuje můj fanklub v Essenu. Dokonce přiložím ruku k dílu a pro fanoušky připravím oblíbenou čokoládovou pěnu. Takových akcí jsem po Táboře zažil několik.

Poznal jste na vlastní kůži, co je to popularita?

Před fanoušky je hrozně těžké se někam ukrýt. I sto kilometrů od Essenu mě lidé poznávají a fotí si mě. Člověk se musí kolikrát držet a na fanoušky se usmívat, i když by měl raději chvíli klid, ale v Belgii je cyklokros strašně populární. Dětem nebo třeba hendikepovaným se nedá nic odmítnout. Odpočinu si opravdu až na dovolené.

Jak se těšíte na vysněné volno po velice náročné sezóně?

Strávíme v egyptské El Laguně deset dní. Chci relaxovat, válet se na pláži a třeba si zajezdím i na vodním skútru. Na cestu ale přibalím také nějaké oddechové čtení, abych si vyčistil hlavu.

Máte už představu o své budoucnosti?

Smlouvu mám ještě na rok, ale o tom, co bude dál, se začíná jednat. Po dovolené bych se měl rozhodnout, jestli budu pokračovat s Fideou. Zatím ovšem čekám, jak se vyjádří konkurenční týmy. Zájem mají Sunweb, Lanbouwkrediet a Quick Step, uvidím s čím přijdou. Pak si dám všechno na papír a propočítám, co by pro mě bylo nejvýhodnější. V Qiuck Stepu bych měl i silniční program a mohl bych jet třeba Paříž - Roubaix. Fidea se teď musí snažit na vylepšení podmínek, jinak jim odejdu. Není to ale jen o penězích, jde i program.

Budete mít po letošních úspěších novou motivaci?

Myslím, že pro příští sezónu budu mít motivaci na obhajobu svých úspěchů. Letos jsem si tlak nepřipouštěl, nejvíc mi ho připomínali novináři, ale podařilo se mi to zvládnout.

Máte už představu, co vás čeká v létě?

V rámci přípravy bych měl jet etapák Kolem Belgie, v plánu je také Czech Tour, ale zatím účast zvažuji, protože se jede ve stejném termínu na bikové mistrovství Evropy v Izraeli. Musím to ale ještě promyslet, nevím jestli by pro mě byla cesta do Izraele výhodná.

Jakou váhu dáváte do budoucnosti právě závodům na horských kolech?

Biky by měly zůstat zdrojem zábavy, i když bych se na nich chtěl dostat na olympiádu do Londýna. To je můj další cíl. Olympiáda na horských kolech má ale háček v tom, že si nestačím vyjíždět potřebné body, takže bude hodně záležet i na reprezentačním trenérovi.

Žijete s přítelkyní v belgickém Essenu, napadlo vás, že byste se jednou třeba s rodinou přestěhovali do Čech?

Ine je v Belgii zvyklá. Nevím, jestli by někdy chtěla žít tady. V Essenu se všechno odehrává a na rodinu ještě nemyslíme.

Reklama