Hlavní obsah

Kreuziger zůstal před poslední etapou Paříž-Nice na třetím místě

Cyklista Roman Kreuziger udržel průběžné třetí místo v závodu Paříž-Nice i v předposlední šesté etapě, v níž dojel na 21. místě. Vyhrál Španěl Xavier Tondo, který dokázal v závěrečném stoupání odjet ze skupinky uprchlíků a vybojoval jubilejní desáté vítězství mezi profesionály.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Český cyklista Roman Kreuziger

Článek

Kreuziger přijel do cíle 220 kilometrů dlouhé trasy se ztrátou pěti sekund stejně jako jeho největší soupeři v boji o celkové prvenství. Lídr italské stáje Liquigas dál ztrácí 25 sekund na favorizovaného Alberta Contadora.

Další Španěl Alejandro Valverde, který dnes vyhrál spurt vedoucí čtyřicetičlenné skupiny a skončil druhý, snížil odstup na první místo na 14 sekund. Kreuzigrovi se vzdálil na rozdíl jedenácti sekund.

"Jelo se zase hodně ostře. Odjelo dvacet lidí, poměrně nebezpečných, takže jsme je drželi maximálně na dvě minuty. Na všech byla hodně znát ta předchozí etapa, která snad každému zůstala v nohách," uvedl Kreuziger na svém webu.

V závěrečném dlouhém kopci se vedoucí skupina už netrhala zásluhou závodníků Caisse d'Epargne, pod jejichž taktovkou se jelo. "Vypadalo to, že nikdo nechce plýtvat silami, protože ten zítřek bude hrozně těžký, i když je to jen 120 kilometrů. Pořád je to otevřené, mezi první desítkou nejsou velké rozdíly. Jsou tam dva hrozné kopce a bude to záhul po dvou dnech, kdy se jel totální doraz," konstatoval český jezdec.

Viděl byl opět Kreuzigrův týmový kolega Slovák Peter Sagan, jenž k dvěma překvapivým etapovým vítězstvím přidal třetí místo.

"Byla to těžká etapa, jelo se hodně rychle," prohlásil Tondo. "Včera jsem udělal chybu, která mě stála přes dvě minuty. Díky tomu mě dneska nechali jet. Tohle je nejhezčí vítězství v mé kariéře," uvedl jednatřicetiletý cyklista, který se ve stoupání na Col de Vence odpoutal od Itala Damiana Cunega a Francouze Cyrila Gautiera, které pak pronásledovatelé dostihli.

Asi 45 km před cílem se pět jezdců zapletlo do ošklivého pádu, po kterém skončil závod pro Francouze Arnauda Gerarda. Rozsah jeho zranění zatím není znám. V neděli je na programu závěrečná etapa dlouhá 119 km.

Cyklistický závod Paříž-Nice - 6. etapa (220 km):
1. Tondo 5:01:39, 2. Valverde (oba Šp.), 3. Sagan (SR), 4. S. Sánchez, 5. Rodriguez (oba Šp.), 6. Duque (Kol.), ...21. Kreuziger (ČR) všichni -5.
Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp.) 25:43:24, 2. Valverde -14, 3. Kreuziger -25, 4. L. Sánchez (Šp.) -26, 5. S. Sánchez -29, 6. Voigt (Něm.) -34.

Reklama

Související témata: