Hlavní obsah

Cyklista Valverde neuspěl s odvoláním proti trestu v Itálii

Španělský cyklista Alejandro Valverde neuspěl u sportovní arbitráže CAS v Lausanne s odvoláním proti dvouletému zákazu závodění v Itálii. Loňský vítěz Vuelty tvrdil, že Italský olympijský výbor ho neměl právo suspendovat, arbitráž však dala CONI zapravdu. Valverde se chce odvolat k vyšší instanci, kterou je švýcarský federální soud.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Španělský cyklista Alejandro Valverde

Článek

Italové potrestali Valverdeho loni v květnu na základě porovnání DNA získané v roce 2008 při etapách Tour de France na italském území se vzorky krve, které nasbírala španělská policie dva roky předtím v rámci antidopingové akce Puerto.

Valverde považuje verdikt CAS za neakceptovatelný a zaujatý, neboť jeden ze soudců pracuje pro antidopingovou agenturu WADA. Mezinárodní cyklistická unie UCI naopak úterní rozhodnutí uvítala a plánuje další kroky k rozšíření zákazu startu i mimo území Itálie.

Dvojnásobný vicemistr světa se kvůli vyšetřování CONI odhlásil z loňského Gira d'Italia a nemohl startovat ani na Tour de France, protože krátce vedla přes italské údolí Aosta. Vše si však Valverde vynahradil v září, kdy dokázal vyhrát domácí Vueltu a připsal si první triumf v jedné v velkých Tour.

Reklama