Hlavní obsah

Spurtér Cavendish vyhrál v Katalánsku první letošní etapu

BANYOLES

Britský cyklista Mark Cavensish, považovaný ze jednoho z nejlepších světových spurtérů, si na závodě Kolem Katalánska připsal první letošní vítězství. Český jezdec Roman Kreuziger dokončil etapu v hlavním poli a zůstal celkově sedmnáctý. Vedení si udržel Němec Paul Voss.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Britský cyklista Mark Cavendish opět vítězí.

Článek

Cavendish se dočkal celkově 52. triumfu v kariéře po těžkém začátku roku, kdy musel vynechat velkou část ledna kvůli problémům se zuby. V úterý ovšem po 182,6 km nedal soupeřům šanci a nechal za sebou Argentince Juana Josého Haeda a domácího Aitora Galdose.

Třiadvacetiletý Kreuziger dojel do cíle na 26. místě ve stejném čase jako vítěz. V průběžném pořadí má stále osmisekundovou ztrátu na Vosse, jenž překvapivě vyhrál pondělní zahajovací časovku. "Cítil jsem se poměrně dobře a byl jsem absolutně v klidu.

"Oproti včerejšku nám přálo i počasí, bylo devatenáct nad nulou a polojasno. Zítra už se asi začne závodit víc, etapa je zvlněná a v jednu chvíli jedeme do nadmořské výšky 1600 metrů. Teoreticky by to mělo znovu být na sprint, ale udrží se tam podle mě jen nějakých padesát lidí. A dál už ty etapy budou těžší a těžší," uvedl na svém webu Kreuziger.

Do druhé etapy už nenastoupil druhý muž loňské Tour de France Andy Schleck, který má žaludeční problémy. Lucemburčana podobně jako Cavendishe pronásledovaly potíže už v přípravě - velkou tréninkovou ztrátu nabral poté, co ho v prosinci srazilo auto a poranilo mu koleno.

Kolem Katalánska - 2. etapa (182,6 km):
1. Cavendish (Brit.) 4:15:46, 2. Haedo (Arg.), 3. Galdos (Šp.), 4. Dumoulin (Fr.), 5. Kreder (Niz.), 6. Cardoso (Portug.), ...26. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Voss (Něm.) 4:20:43, 2. Leipheimer (USA) -1, 3. Klöden -2, 4. Nerz (oba Něm.), 5. Bakelandts (Belg.), 6. Malacarne (It.) všichni -4, ...17. Kreuziger -8.

Reklama