Hlavní obsah

Dán vypálil favoritům rybník! Sagan se v bitvě o zelený dres nadřel

Aktualizováno

Vítězem 14. etapy slavné Tour de France se stal Dán Sören Kragh Andersen. Na 194 kilometrů dlouhé trati z Clérmont-Ferrand do Lyonu s několika vrchařskými prémiemi včetně jednoho stoupání druhé kategorie zhruba tři kilometry před cílem vystřelil z pelotonu a několikavteřinový náskok udržel. Žlutý trikot lídra oblékne i v neděli slovinský cyklista Primož Roglič, který před dnem volna bude hájit vedení v zítřejší horské etapě s cílem na slavné hoře Grand Colombier.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtrnáctou etapu Tour de France vyhrál po úniku Dán AndersenVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Čtvrtý finišoval Peter Sagan a v bitvě o zelený dres nejlépe bodujícího jezdce snížil ztrátu na vedoucího Ira Sama Bennetta o 23 bodů. Manko slovenského trojnásobného mistra světa v boji o osmý zelený trikot tak nyní činí 43 bodů.

Andersen vyrazil z hlavní skupiny v ulicích Lyonu a korunoval skvělou týmovou spolupráci Sunwebu. O patnáct sekund později přivedl hlavní skupinu do cíle Luka Mezgec před Simonem Consonnim a Saganem.

Foto: Sport.cz

Profil 14. etapy Tour de France.

"Nemám slov. Snil jsem o tom, že bych mohl jednou vyhrát etapu na Tour, ale nevěděl jsem, jestli jsem dost dobrý. Jsem šťastný," řekl po největším úspěchu v kariéře šestadvacetiletý Dán. Čtvrteční úspěch stájového kolegy Marca Hirschiho jej inspiroval. "Samozřejmě, celému týmu to dodalo motivaci i sebevědomí," doplnil Andersen.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Slovinský cyklista Primož Roglič, aktuální lídr závodu Tour de France.

Roglič po etapě, kterou organizátoři nazvali rovinatou, byť měla pět hodnocených stoupání a převýšení 2600 metrů, nadále vede o 44 sekund před krajanem Tadejem Pogačarem a čtveřicí kolumbijských rivalů v čele s obhájcem titulu Eganem Bernalem. Ten na Rogliče ztrácí bez sekundy minutu.

Nedělní etapa po 174,5 kilometrech vyvrcholí v 1530 metrech nad mořem zatím nejtěžším výstupem na Grand Colombier. Předtím čekají peloton další dva kopce. Následovat bude volný den a závěrečný třetí týden nejtěžšího etapového závodu světa.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Peter Sagan na trati Tour de France.

Přísnější podmínky pro diváky

Diváci na Tour de France se kvůli novým opatřením proti koronaviru musejí smířit s přísnějšími podmínkami. V nově zavedených červených zónách, což platí i pro nedělní 15. etapu, musí dodržet předepsaný odstup od cyklistů i jejich týmů na startu etapy i v jejím cíli, navíc v neděli na závěrečné stoupání na horu Grand Colombier nebudou vůbec puštěni.

Ve Francii se v posledních dnech počet lidí s koronavirovou nákazou blíží deseti tisícům a vláda již pro 42 ze sta departementů vyhlásila červené zóny. To platí i pro Ain, který bude v neděli dějištěm 15. etapy. Přístup k trati neměli diváci ani dnes v cílovém městě Lyonu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Zelený trikot pro nejlepšího spurtéra na Tour de France nadále drží Ir Sam Bennett.

Na startu se diváci mohou cyklistům přiblížit maximálně na 100 metrů, v cíli pak na 300. Deník L'Équipe informoval, že v neděli nebudou lidé podél trati ani na posledních dvou stoupáních, takže před dojezdem na Grand Colombier budou jezdci bez fanouškovské podpory i na Col de la Biche.

Cyklistický etapový závod Tour de France:
14. etapa: Clermont-Ferrand - Lyon (194 km):
1. Andersen (Dán./Sunweb) 4:28:10
2. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott)
3. Consonni (It./Cofidis)
4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe)
5. Pedersen (Dán./Sunweb)
6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)
7. Trentin (It./CCC)
8. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale)
9. Colbrelli (It./Bahrajn-McLaren)
10. Hirschi (Švýc./Sunweb) všichni -15,
...93. Hirt (ČR/CCC) -12:48,
146. Kreuziger (ČR/NTT) -19:48.
Průběžné pořadí:
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 61:03:00
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44
3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -59
4. Urán (Kol./EF Pro Cycling) -1:10
5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) -1:12
6. López (Kol./Astana) -1:31
7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:42
8. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren) -1:55
9. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -2:06
10. Mas (Šp./Movistar) -2:54,
...92. Hirt -2:38:20,
99. Kreuziger -2:43:56.

Reklama

Související témata: