Hlavní obsah

Contador s Armstrongem na Mezinárodním kritériu propadli

COL DE L´OSPEDALE

První etapu špičkově obsazeného cyklistického závodu Mezinárodní kritérium vyhrál francouzský outsider Pierrick Fédrigo. Velkou ztrátu v závěrečném stoupání na Col de L'Ospedale nečekaně nabraly největší hvězdy Alberto Contador a Lance Armstrong, které se utkaly poprvé od loňské Tour de France.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Zatímco Australan Evans (vepředu) dijel v první etapě Mezinárodního kritéria čtvrtý, Američan Armstrong skončil v poli poražených.

Článek

Fédrigo vyhrál po samostatném úniku o 15 sekund před Portugalcem Tiagem Machadem, třetí byl s odstupem 21 sekund španělský olympijský vítěz Samuel Sánchez. Čtyři sekundy za ním dojel mistr světa Cadel Evans z Austrálie, jenž si před nedělním finále vytvořil ideální pozici pro útok na celkový triumf.

Od dvojnásobného vítěze Tour Contadora se očekávalo, že v závěrečném kopci zaútočí, místo toho však přijel co cíle s bolestivou grimasou dvaadvacátý s odstupem 1:21 minuty. "Byla to nějaká alergie, ve stoupání vůbec nemohl dýchat, takže se rozhodl raději dokončit v klidu. Není v moc dobré náladě, ale bude v pohodě," řekl agentuře Reuters Yvon Sanquer, manažer Contadorova týmu Astana.

Bývalý člen Astany Armstrong, jenž od letoška jezdí za nový tým RadioShack, dopadl ještě hůře než jeho loňský kolega a rival. Sedminásobný šampion z Tour ztratil na Fédriga přes pět minut. "Nebyl to zrovna úžasný den. Ale aspoň to byl dobrý den pro tým," řekl s narážkou na druhé místo svého spolujezdce Machada.

Úvodní etapa nevyšla loni druhému Františku Raboňovi, jenž vzhledem k absenci obhájce vítězství Němce Jense Voigta startoval s číslem 1. Člen stáje Columbia nabral více než dvacetiminutovou ztrátu a je na 85. místě.

Závod, tvořený tradičně vrchařskou etapou, rovinatou etapou a časovkou vyvrcholí dvěma nedělními částmi.

Cyklistický závod Mezinárodní kritérium na Korsice - 1. etapa (175,5 km):
1. Fédrigo (Fr.) 5:19:35, 2. Machado (Portug.) -15, 3. S. Sánchez (Šp.) -21, 4. Evans (Austr.), 5. Moncoutie (Fr.), 6. Carrara (It.) všichni -25, ...85. Raboň (ČR) -21:13.

Reklama

Související témata: