Hlavní obsah

Mezinárodní kritérium vyhrál Fédrigo, favorité a Raboň neuspěli

PORTO VECCHIO

Třídílný cyklistický závod na Korsice Mezinárodní kritérium vyhrál Francouz Pierrick Fédrigo. V poli poražených skončili při svém prvním setkání od loňské Tour de France bývalí kolegové Lance Armstrong a Alberto Contador, závod nevyšel ani loni druhému Františku Raboňovi.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Francouz Fédrigo udělal nejvýraznější krok k celkovému triumfu v sobotní vrchařské etapě.

Článek

Jednatřicetiletý Fédrigo udělal nejvýraznější krok k celkovému triumfu v sobotní vrchařské etapě, kterou vyhrál po sólovém úniku. Vedení si pojistil třetím místem v dnešním dopoledním rovinatém úseku a uhájil ho i v závěrečné časovce na 7,7 km, v níž skončil sedmnáctý.

Vítěz dvou etap Tour a francouzský mistr z roku 2005 porazil celkově o 14 sekund Australana Michaela Rogerse. Třetí skončil o další sekundu zpět Portugalec Tiago Machado.

Druhým místem v časovce dvě sekundy za nejrychlejším Britem Davidem Millarem si částečně spravil náladu španělský favorit Contador. Dvojnásobný vítěz Tour přišel o šanci na celkový triumf v sobotu, kdy ve stoupání nečekaně ztratil na Fédriga více než minutu a čtvrt. V konečném pořadí mu patřilo patnácté místo.

Mnohem hůře dopadl Contadorův loňský kolega z Astany a velký rival Armstrong. Slavný Američan, nyní již v barvách týmu RadioShack, nabral v sobotu pětiminutovou ztrátu a celkově skončil sedmačtyřicátý.

Číslo jedna, které mu patřilo vzhledem k neúčasti loňského vítěze Jense Voigta, nepřineslo štěstí Raboňovi. Český člen týmu HTC-Columbia měl velký odstup už po sobotě a svou pozici nevylepšil ani v jízdě proti chronometru. Elitní časovkář zřejmě vinou nespecifikovaných problémů dojel poslední s velkým odstupem 2:47 a kvůli nedodržení časového limitu nebyl klasifikován.

Reklama