Hlavní obsah

Cyklistický závod Brno - Bíteš vyhrál ve spurtu uprchlíků König

V úvodním závodě Českého poháru v silniční cyklistice na 157 kilometrů dlouhé trati Brno - Velká Bíteš - Brno zvítězil Leopold König z týmu PSK Whirlpool-Author. Třiadvacetiletý jezdec porazil v závěrečném spurtu o sedm let staršího stájového kolegu Stanislava Kozubka. Třetí skončil už se ztrátou dvou minut a 57 sekund na vítěze Němec Markus Schwarzhuber.

Článek

Za slunečného a větrného počasí si vedli v zahajovacím závodě sezony cyklisté hned od úvodních minut velmi aktivně. Hned po startu odjela ve stoupání na první vrchařskou prémii šestnáctičlenná skupina. Po jejím dojetí následoval další únik, v němž převládali jezdci favorizované stáje PSK Whirlpool-Author. Ovšem ani tato akce neměla dlouhého trvání, na jejím zlikvidování měli velký podíl jezdci Dukly Praha.

Rozhodující únik se zrodil ve stoupáním ve druhém okruhu okolo Velké Bíteše, kde zaútočili skupinka König, Kozubek, Schwarzhuber a Tomáš Okrouhlický. Dobrou spoluprací získali uprchlíci ve větrném počasí na peloton náskok více než pět minut.

Na 130. kilometru nasadili König s Kozubkem ostré tempo, kterému Schwarzhuber s Okrouhlickým nestačili. Přesto oba odpadlíci uhájili náskok před zrychlujícím pelotonem, který dovedl do cíle Petr Vakoč.

"Na úvod sezony byl závod dost náročný. Měli jsme s Kozubkem dost sil na to, abychom v posledních kilometrech zrychlili. Vítězství beru jako dobrý vstup do nové sezóny," uvedl König.

Reklama

Související témata:
Bíteš