Hlavní obsah

Italský cyklista Simoni se vrátil do Lampre a po Giru skončí

ŘÍM

Italský cyklista Gilberto Simoni podepsal krátkodobý kontrakt s týmem Lampre, v jehož dresu se chce rozloučit s kariérou. Osmatřicetiletý jezdec skončí s cyklistikou v květnu po Giru d'Italia, které už dvakrát vyhrál.

Foto: ČTK

Italský cyklista Gilberto Simoni .

Článek

Simoni v minulých letech střídal silniční závody s maratóny na horských kolech. Naposledy se chce v pelotonu představit v dresu týmu, v němž získal v roce 2001 svůj první triumf na Giru. "Ještě jednou pojedu Giro, považuju ho za svůj závod," citoval server cyclingnews.com Simoniho, jenž by rád vyhrál jednu z etap v Dolomitech poblíž svého bydliště.

S nejslavnějším italským závodem nicméně nemá Simoni spojené jen příjemné vzpomínky. V roce 2002 musel z Gira coby obhájce odstoupit poté, co měl na závodu Kolem Tretina pozitivní test na kokain. Vyvázl nicméně bez trestu, neboť úspěšně argumentoval tím, že kokain byl obsažen v homeopatickém léku z Jižní Ameriky, které dostal na bolavý krk. Rok nato se na Giro vrátil a získal druhé vítězství.

Do stáje Lampre se Simoni vrátil v době, kdy se ocitla v centru antidopingového vyšetřování. Státní zástupce v Mantově zahájil šetření 35 osob včetně cyklistů, lékařů, manažerů a funkcionářů, kteří mohli mít něco společného s trenérem koní Guidim Nigrellim, jenž je podezřelý z distribuce zakázaných látek.

Reklama