Hlavní obsah

Valonský šíp vyhrál Evans, Kreuzigrovi únik nevyšel

HUY

Cyklistický závod Valonský šíp vyhrál mistr světa Australan Cadel Evans. Český jezdec Roman Kreuziger skončil v hlavním poli, přestože ještě pár kllometrů před cílem vedl čtyřčlennou skupinku uprchlíků.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Australan Cadel Evans se raduje z vítězství v předposlední "jarní klasice", kterou byl tradiční Valonský šíp.

Článek

V té spolupracoval lídr Liquigasu nejvíce s Lucemburčanem Franckem Schleckem, jejich náskok na peloton však nepřesáhl půl minuty a v závěru se rozplynul úplně. Kreuziger nakonec dojel do cíle na 94. místě se ztrátou dvě minuty a 39 sekund na vítěze.

Tradiční závěrečné stoupání v ulicích města Huy rozjel nejlépe favorizovaný Španěl Alberto Contador. Až pětadvacetiprocentní sklon však byl příliš i pro něj a v závěrečných metrech se přes dvojnásobného šampiona Tour de France dostal vedle Evanse i krajan Joaquin Rodríguez.

Kreuziger potvrdil svou formu už v neděli, kdy obsadil páté místo v tradičním Amstel Gold Race. Evans zajistil americkému týmu BMX Racing první triumf v sezoně. Série jednorázových klasik v Ardenách vrcholí v neděli závodem Lutych-Bastogne-Lutych.

Valonský šíp, cyklistický jednorázový závod
Muži (195,5 km)
1. Evans (Austr.) 4:39:24, 2. Rodriguez, 3. Contador oba stejný čas, 4. Anton (všichni Šp.) -6, 5. Cunego (It.) -9, 6. Gilbert (Belg.) -11, ...94. Kreuziger (ČR) -2:39.
Ženy (109 km)
1. Pooleyová 3:01:27, 2. Cookeová (obě Brit.), 3. Johanssonová (Švéd.) obě -8, ...103. Růžičková (ČR) -7:10.

Reklama