Hlavní obsah

Kozlíková největší cyklistickou nadějí na MS

HAMILTON

Jedenáct českých reprezentantů bude od úterý do neděle bojovat v kanadském Hamiltonu na mistrovství světa v silniční cyklistice. Pokud může někdo z našich pomýšlet na medailová umístění, je to především naše ženská jednička Lada Kozlíková, loňská mistryně světa na dráze v disciplíně scratch.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

Svěřenkyně trenéra Břetislava Usnula letos na šampionátu dráhařů ve Stuttgartu vybouchla, neboť v této sezóně klade daleko větší důraz na silnici. "Protože se tady bude rozhodovat o účasti na olympiádě v Aténách, chtělo by to zajet co nejlepší výsledek," prohlásil Usnul. "To znamená určitě umístění v první desítce," dodal k ambicím.

V rodišti Gretzkého

Česká výprava se přesouvala do Kanady na několik částí. Junioři (Štybar, Kreuziger, Fůs, Šel, Studnička) a Hrazdíra, který startuje v časovce mužské elitní kategorie, jsou na místě od úterka, Kozlíková, Pekárková a Tesař přiletěli v neděli. Sosenka s Kadlecem, kteří jedou jen nedělní silniční závod jednotlivců, dorazí až ve čtvrtek. Všichni se ubytovali v rodišti kanadské hokejové legendy Wayna Gretzkého Brantfordu, který je vzdálen asi 30 kilometrů od dějiště šampionátu Hamiltonu.

Zatím posledním medailistou české cyklistiky z elitní kategorie na MS je Lubor Tesař, který byl v Oslo 1993 mezi amatéry senzačně třetí. Cyklista profesionální stáje eD'system-ZVVZ si nominaci zajistil i letos vítězstvím na mistrovství republiky. "Vůbec netuším, jak na tom v neděli budu, sezóna je hodně dlouhá a únava už je znát. Ale snažil jsem se připravit co nejlíp," řekl Tesař.

Obhájci chybí

Nejlepšího výsledku mezi profesionály dosáhl na MS před dvěma lety v Lisabonu devátým místem Tomáš Konečný, Ján Svorada byl před rokem v Zolderu jedenáctý. Z titulů v mužské elitní kategorii se vloni radovali Kolumbijec Santiago Botero (časovka) a v silničním závodě jednotlivců italský spurtér Mario Cipollini. Ani jeden z nich v Hamiltonu nestartuje. Botero se celou sezónu potýkal se ztrátou formy a Cipollini účast vzdal, protože vzhledem k těžkému profilu trati by na 99 procent neměl šanci.

Z nominace českých cyklistů vypadla na poslední chvíli juniorka P. Bublová, která do Kanady neodcestovala kvůli onemocnění. Na start by se během nadcházejícího týdne mělo postavit jedenáct našich závodníků.

Program MS
úterý: časovka juniorek a mužů do 23 let (bez české účasti)
středa: časovka žen (Kozlíková) a juniorů (Štybar, Kreuziger)
čtvrtek: časovka mužů (Hrazdíra), pátek: silniční závod juniorek a kategorie do 23 let (bez české účasti)
sobota: silniční závod žen (Kozlíková, Pekárková) a juniorů (Fůs, Šel, Studnička, Kreuziger, Štybar)
neděle: silniční závod mužů (Sosenka, Kadlec, Tesař, Hrazdíra)

Reklama