Hlavní obsah

Kolo zpříjemní úmornou část přípravy, má jasno dočasný profibiker Bauer

PRAHA

Nechybělo mnoho a jméno Lukáše Bauera mohli sportovní příznivci vnímat spíš v souvislosti s cyklistikou. Úspěšný lyžař ještě v juniorském věku vážně koketoval s myšlenkou věnovat se naplno horskému kolu, bílá stopa ale nakonec získala navrch. V letošním roce na sebe Bauer-cyklista znovu upozorní: jako člen profitýmu Volvo Auto Hase MTB na půl úvazku.

Foto: Sport.cz

fsdfsd

Článek

Kolo je pro běžce na lyžích nedílnou součástí letní přípravy, a tak když před Bauerem přistála nabídka obléknout alespoň na čas profidres, neváhal milovník perné dřiny ani okamžik. „Na kole toho každoročně natrénuji hodně, jezdím rád i závody, tak proč toho nevyužít. Být členem týmu po boku Honzy Hrušky a Ondry Fojtíka je určitě přínos. I kdyby to nemělo mít výraznější efekt na zimu, tak je to určitě způsob, jak strávit zábavně úmornou letní přípravu,“ má jasno úspěšný lyžař.

Mezi trofeje, jejichž sbírku Bauer pilně rozšiřuje, tak možná přibudou i bikerské vavříny. „Já ale určitě budu lyžař mezi cyklisty. O mém fyzickém fondu je toho sice známo dost, ale mohu jen překvapit. Kolo není jen o fyzičce, ale také o technice,“ upozorňuje trojnásobný olympijský medailista. Připraven je i na to, že bude lákadlem pro hodně soupeřů. „Ať se ukážu kdekoliv, ať na horském kole nebo na orientačním běhu, tak se všude najdou lidi, kteří se mě snaží ze všech sil předjet. Často ovšem jen na pět metrů a pak se spokojeně uklidí dozadu,“ podotýká se smíchem.

Bauerův bikerský plán je jasný. Svou sezónu odstartuje na konci května při Králi Šumavy a ukončí ji na začátku července. Celkem chce absolvovat šest závodů, vybírá přitom z osmi: Pražské schody, Orlík Tour, mistrovství republiky v maratónu horských kol, Malevil, Drásal, Karlštejn Tour a Šumavský maratón. „Prioritou bude sladění s přípravou na zimu, jejímž vrcholem bude světový šampionát v Oslu,“ doplňuje.

Kdo zcela nesdílí Bauerovo nadšení do boje v pelotonu, je lyžařský trenér Miroslav Petrásek. „Už v juniorech mi vyhrožoval, že jestli si něco udělám, tak on ještě navíc udělá něco mně. Už si ale myslím zvykl. Riziko zranění je, ale stejně jako třeba při tréninku na kolečkových lyžích. A já mám navíc jasno v tom, že chci jet na hraně, ale ne za ní. Když půjde do tuhého, tak si radši přibrzdím a holt to doženu v kopci,“ plánuje elitní běžec na lyžích.

Reklama