Hlavní obsah

Kreuzigrovi časovka nevyšla, obhajoba se mu vzdaluje

MOUDON

Cyklistovi Romanu Kreuzigrovi se vzdaluje šance na obhajobu prvenství v etapovém závodu Kolem Romandie. V páteční časovce na 23,5 kilometru zajel až 21. nejrychlejší čas a na nejlepšího Australana Richieho Porteho ztratil půldruhé minuty. V průběžné klasifikaci se jezdec stáje Liquigas propadl na dvacáté místo s minutovým mankem na žlutý trikot.

Foto: Dominic Favre, ČTK/AP

Novým lídrem závodu Kolem Romandie Michael Rogers z Austrálie.

Článek

Kreuziger prý už při rozjíždění tušil, že nebude patřit k nejlepším. "Prostě jsem neměl svůj den. Po půlce časovky se to jen potvrdilo a dojel jsem to bez nějakého totálního vypětí. Závod dojedu a uvidím v pondělí, jak se budu cítit. Kdyby to nebylo lepší, šel bych na vyšetření, jestli nemám v těle nějaký virus," uvedl lídr stáje na svých stránkách.

Porte, pětadvacetiletý člen stáje Saxo Bank, který se až do 18 let výhradně věnoval triatlonu, triumf nečekal. "Je to pro mě obrovské překvapení. V prologu jsem spadl, teď v časovce jsem na mezičasu ztrácel půl minuty. Pak se musel otočit vítr," vykládal.

O žlutý trikot přišel slovenský mladík Peter Sagan, před víkendovým závěrem má nejlepší pozici Michael Rogers z Austrálie. Na peloton však čekají ještě dvě horské etapy, proto mají velkou šanci i Alejandro Valverde a Vladimir Karpec, kteří ztrácejí na Rogerse jen pár vteřin. Druhý český cyklista František Raboň ze stáje Columbia obsadil v časovce 51. místo.

Cavendish dostal za nevhodné gesto pokutu

Brit Mark Cavendish oslavil vítězství ve čtvrteční etapě zdviženými dvěma prsty, čímž chtěl umlčet kritiky, kteří poukazovali na jeho špatné výsledky z úvodu sezóny. Za nepatřičné gesto se omluvil, ale bez pokuty 6000 švýcarských franků (107 000 korun) nevyvázl.

Cavendishovo vítězství bylo letos teprve druhé. Loni přitom specialista na hromadné dojezdy vyhrával jeden závod za druhým. "Omlouvám se za to gesto. Chtěl jsem odpovědět svým kritikům, ale nevybral jsem si ten nejlepší způsob. Nejsem hrdý na to, že jsem nechal dát takto průchod emocím," přiznal člen stáje Columbia.

Cavendish měl na začátku sezóny tréninkové manko poté, co bojoval se zánětem po prosincovém dentálním zákroku. Kvůli tomu také odřekl účast na Giru d'Italia. Místo toho zvolí jako přípravu před Tour de France závod Kolem Kalifornie, který by mu neměl vzít tolik sil.

Kolem Romandie, cyklistický etapový závod (ProTour)
3. etapa (časovka na 23,5 km)
1. Porte (Austr.) 30:54, 2. Valverde (Šp.) -26, 3. Karpec (Rus.) -27, 4. Rogers (Austr.) -29, 5. Meňšov -31, 6. Ovečkin (oba Rus.) -32, ...21. Kreuziger -1:26, 51. Raboň (oba ČR) -1:56.
Průběžné pořadí
1. Rogers 9:56:03, 2. Valverde -2, 3. Karpec -5, 4. Ovečkin -7, 5. Menšov -9, 6. Brajkovič (Slovin.) -15, ...20. Kreuziger -1:00, 146. Raboň -26:39.

Reklama