Hlavní obsah

Cavendish po nevhodné oslavě na závodu Kolem Romandie skončil

MOUDON

Cyklista Mark Cavendish nedojede letošní závod Kolem Romandie. Stáj Columbia se rozhodla svého jezdce stáhnout ze startovního pole kvůli nevhodné oslavě vítězství. Brit po prvenství ve čtvrteční etapě závodu zdvihl dva prsty, čímž chtěl umlčet kritiky, kteří poukazovali na jeho špatné výsledky z úvodu sezóny.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Britský cyklista Mark Cavendish

Článek

Cavendish už v pátek, navzdory omluvám v týmovém prohlášení i před disciplinární komisí závodu, dostal za svá gesta pokutu 6000 švýcarských franků (107 000 korun).

"Chtěl jsem se vyjádřit, ale uvědomuji si, že gesta na cílové čáře nejsou vhodný způsob, jak to udělat. Chci se omluvit každému, kdo se díval, hlavně dětem. Doufám, že to dokážu napravit a budu ukazovat svoje emoce a vášeň pro cyklistiku prostřednictvím výsledků a ne podobnými gesty," uvedl cyklista.

Výhra v druhé etapě závodu byla pro pro čtyřiadvacetiletého jezdce teprve druhou v sezoně. Loni přitom specialista na hromadné dojezdy vyhrával jeden závod za druhým.

Cavendish měl na začátku sezóny tréninkové manko poté, co bojoval se zánětem po prosincovém zubařském zákroku. Kvůli tomu také odřekl účast na Giru d'Italia. Místo toho zvolí jako přípravu před Tour de France závod Kolem Kalifornie, který by mu neměl vzít tolik sil.

Reklama