Hlavní obsah

Třináctou etapu Gira v Pantaniho rodišti vyhrál Ital Belletti

CASENATICO

Třináctou etapu cyklistického Gira d'Italia vyhrál domácí outsider Manuel Belletti a po čtvrtečním úspěchu Filippa Pozzata se stal druhým italským vítězem v letošním ročníku. Etapa o délce 222 km mezi městy Porto Recanati a Cesenatico nepřinesla výraznější změny v celkovém pořadí, růžový trikot lídra si pohlídal Australan Richie Porte.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Italský cyklista Manuel Belletti se raduje z vítězství ve 13. etapě Giro d'Italia.

Článek

Belletti měl nejvíce sil ze skupiny 17 uprchlíků, kterou nechal peloton ujet. Na posledních stovkách metrů se čtyřiadvacetiletý Ital přehnal kolem vedoucího Craiga Lewise, jenž zaútočil příliš brzo, a v rodném městě tragicky zemřelé legendy Marka Pantaniho vybojoval největší úspěch kariéry.

Belletti se bezprostředně po dojezdu rozplakal a další slzy ronil na stupních vítězů, neboť se narodil v nedaleké Ceseně, a triumf tak pro něj měl o to větší cenu. "Je to nejkrásnější den mého života. Je nádherné vyhrát tak blízko domova, vždyť bydlím asi pět kilometrů odsud. Vyrůstal jsem s tím, že jsem sledoval Pantaniho, takže zvítězit v jeho rodišti je něco mimořádného," řekl Belletti.

Lídr Porte dojel v pelotonu spolu s dalšími favority sedm a půl minuty po vedoucí skupině. Australský debutant na Giru bude mít nejspíš těžší práci s hájením vedení v sobotní etapě, v níž na cyklisty čeká stoupání na 1675 m vysokou horu Monte Grappa.

Reklama