Hlavní obsah

UCI popřela, že by Armstrong v závodě Kolem Švýcarska dopoval

AIGLE

Mezinárodní cyklistická federace (UCI) popřela tvrzení Američana Floyda Landise, že jeho krajan Lance Armstrong měl v minulosti během vítězství v závodě Kolem Švýcarska pozitivní nález na krevní doping EPO.

Foto: ČTK

Lance Armstrong byl podle UCI čistý.

Článek

"Žádný z jezdců, kteří v roce 2001 startovali na Kolem Švýcarska, nebyl pozitivně testován na EPO. Máme veškerou dokumentaci, která to potvrzuje," uvedli v prohlášení zástupci UCI.

Landis, jenž se minulý týden přiznal k dopingu, tvrdil, že Armstrong spolu s šéfem svého týmu Johanem Bruyneelem uplatil pracovníka UCI, aby dopingový nález zatajil. "Takové podezření UCI kategoricky odmítá," reagovalo vedení cyklistické unie.

Landis se přiznal až po čtyřech letech 

V roce 2006 Landis vyhrál Tour de France, ale o prvenství kvůli dopingu přišel a dostal dvouletý trest. Nedovolené praktiky dlouho popíral, až nyní se přiznal. Současně obvinil z doping sedminásobného šampiona Tour de France Armstronga i další americké cyklisty.

Floyd Landisfoto: ČTK/AP/Dianne Manson

Možný doping amerických jezdců se podle úterního vydání New York Times chystají vyšetřovat úřady v USA. Zajímat se budou také o to, zda údajný nákup zakázaných látek byl financován z peněz americké pošty US Postal, která byla v letech 1996 až 2004 hlavním sponzorem Armstrongovy stáje.

Reklama