Hlavní obsah

Valverde dostal definitivně dvouletý distanc za čtyři roky starý skandál

Španělský cyklista Alejandro Valverde dostal dvouletý trest za doping. Před čtyřmi lety byl zapleten do skandálu, který odhalila policejní antidopingová akce Puerto. Již loni dostal Valverde zákaz startovat na území Itálie, pondělní rozhodnutí arbitrážního soudu CAS v Lausanne rozšířilo distanc i na ostatní závody.

Článek

Trest pro loňského vítěze Vuelty navrhla Mezinárodní cyklistická unie UCI i antidopingová agentura WADA. Třicetiletý cyklista nebude zpětně vyškrtnut z výsledkových listin a o triumf z nejslavnějšího španělského etapového závodu či dvě stříbra z mistrovství světa nepřijde. Do profesionálního pelotonu se může vrátit v lednu 2012.

Valverde sice nikdy nebyl pozitivně testován na zakázané látky, vzorky DNA jej však usvědčily z účasti v aféře, kterou odhalila madridská policie v roce 2006. Hlavní postavou spojenou s krevním dopingem řady sportovců byl tehdy lékař Eufemiano Fuentes.

Kvůli dřívějšímu rozhodnutí Italského olympijského výboru (CONI) musel Valverde oželet start na loňském Giru i Tour de France, která částečně zasahovala i na italské území. CONI vynesl rozsudek na základě toho, že ve Fuentesových laboratořích byl i sáček s označením "Piti Valv", který obsahoval Valverdeho krev obohacenou dopingem EPO.

Reklama