Hlavní obsah

Biker Kulhavý se usadil mezi elitou a myslí na výhru v SP

PRAHA

Český biker Jaroslav Kulhavý se po skvělém vstupu do sezony cítí pevně usazený mezi světovou elitou a věří, že jeho výkonnost ještě půjde nahoru. Závodní rok mu zatím vychází a ve Světovém poháru ke dvěma čtvrtým místům přidal před deseti dny v německém Offenburgu bronz, čímž se postaral o nejlepší český výsledek v historii kategorie mužů.

Foto: Concept One

Biker Jaroslav Kulhavý

Článek

"Jsem mezi nejlepšími pevně usazený a doufám, že půjdu ještě výš," řekl dnes novinářům juniorský mistr světa z roku 2003.

Na posun do absolutní světové špičky přitom čekal pětadvacetiletý člen týmu Rubena Specialized poměrně dlouho. "Nebylo to jednoduché. Měl jsem problémy, a to nejen zdravotní," řekl Kulhavý, ale potíže osobního charakteru nechtěl rozvádět. "A když se to zlomilo, tak moje výkonnost šla nahoru. A doufám, že to tak půjde dál, rezervy ještě jsou," pokračoval. Teď si věří natolik, že je přesvědčen, že v SP může dosáhnout i na vítězství. "Výkonnost mám, ale ve sportu se nedá plánovat," konstatoval rodák z Ústí nad Orlicí.

Jeho cena v cyklistických kruzích po dobrých jarních výsledcích stoupla. A prý poměrně razantně. "Velké týmy si cení, když je někdo na bedně. Když je jejich jezdec na pódiu, tak je to velká reklama," řekl Kulhavý.

V české stáji je ale spokojený, a tak změnu přes zájem ze zahraničí nechystá. "Podmínky mám dobré, podpora je kvalitní. Zájem je sice hezký, ale musí to mít své výhody. Angažmá v Čechách si řídím sám, co se týká závodního programu, tak na něm se s vedením stáje vždy shodneme. To je velká výhoda domácího týmu, protože se nemusím řídit tím, co řekne velká stáj," vysvětlil devátý jezdec z loňského světového šampionátu v Canbeře.

Jakkoliv se řadí k nejlepším světovým bikerům, odmítá Kulhavý srovnání s dalšími českými elitními cyklisty silničářem Romanem Kreuzigrem a cyklokrosařem Zdeňkem Štybarem. Ti ve svých disciplínách rovněž patří k absolutní elitě a Kulhavý k oběma chová obrovský respekt. "Ke klukům jsem se přiblížil, ale přece jen mi ještě něco chybí. Nějaké velké vítězství či medaile z mistrovství světa. V bikách ale vždycky bylo a stále je těžší se prosadit. Dříve nikdo z nás nebyl do třicítky, ale teď jsme tam ve více lidech a to je příslib do dalších let," dodal Kulhavý.

Reklama