Hlavní obsah

VIDEO: Boardman už dříve varoval UCI před zneužíváním motorů na kolech

LONDÝN

Někdejšího olympijského vítěze na dráze Chrise Boardmana nepřekvapily spekulace kolem možného zneužívání zabudovaných elektromotorů v cyklistice. Sám prý už před rokem na hrozbu "motorového dopingu" upozorňoval Mezinárodní cyklistickou federaci UCI. V rozhovoru pro list Daily Telegraph zavzpomínal, jak tehdy po jeho prezentaci zavládlo mezi funkcionáři hrobové ticho.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara.

Článek

"Na jedné schůzce jsem představitelům UCI podrobně vysvětlil, jak to funguje. Předvedl jsem jim ukázku technologie, jak lze dostat jeden kilowatt z malé tužkové baterie," uvedl Boardman, olympijský vítěz ve stíhacím závodě z roku 1992, který je nyní sám úspěšným konstruktérem kol.

Speciálně poukázal na vliv elektronické přehazovačky. "Ta by se dala velmi snadno přebudovat tak, aby člověk získal pár stovek wattů na dvacet minut. Tím získáte do pedálů 40 procent výkonu navíc," popsal jedenačtyřicetiletý Brit.

Cyklistickým světem hýbou v poslední době spekulace, zda takový skrytý motor nepoužíval v této sezóně švýcarský silničář Fabian Cancellara, který dominantním způsobem letos vyhrál etapový závod Kolem Ománu a jednodenní Kolem Flander, Harelbeke a Paříž-Roubaix. Podezření vyvolal bývalý italský jezdec Davide Cassani, který fungování a obsluhu takového kola názorně popsal na videu zveřejněném na internetu a připojil záběry s Cancellarovými nezastavitelnými úniky.

Cancellara podezření odmítá

Cancellara jakékoliv podezření striktně odmítl, jeho tým Saxo Bank označil film za fikci. "Na tom není nic pravda," uvedla stáj v prohlášení.

UCI se chystá případ rovněž prověřit, byť například technický ředitel Jean Wauthier vyjádřil o případném Cancellarově provinění pochybnosti. Příští týden má každopádně dojít ke schůzce s různými výrobci kol a svaz také navázal kontakt s Cassanim.

Už se také objevily výzvy, aby kola účastníků letošní Tour de France prošla před startem kontrolou. "Doufám, že (UCI) zajistí, aby žádný jezdec něco takového na letošní Tour nepoužíval. Pokud je tohle pravda, jedná se o mechanický doping," uvedl šéf francouzské stáje Cofidis Alain Deloeil.

Reklama

Související témata: