Hlavní obsah

Na Armstronga dorážel po dojezdu v Lucembursku fanoušek

LUCEMBURK

Legendární americký cyklista Lance Armstrong musel po etapovém závodu Kolem Lucemburska, v němž obsadil celkové třetí místo, čelit slovním útokům jednoho z diváků. Fanoušek předhazoval sedminásobnému vítězi obvinění z dopingu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Američan Lance Armstrong (vpravo) bojuje při závěrečné etapě závodu Kolem Lucemburska.

Článek

"Lháři! Podvodníku!" křičel z davu na Armstronga, který právě poskytoval rozhovory novinářům. "Pojď sem a řekni mi to do očí," vyzval ho slavný cyklista a incident přešel.

V závěrečné čtvrté etapě sice osmatřicetiletý jezdec ztratil na prvního Španěla Gorku Izaguirreho téměř tři minuty, přesto udržel celkové třetí místo s odstupem půl minuty na vítězného Itala Mattea Carraru. Kvůli bouřkám totiž organizátoři poslední úsek v ulicích Lucemburku zkrátili a výsledky do konečné klasifikace nezapočítali. Carrara tak vyhrál o jedinou sekundu před domácím Franckem Schleckem.

"Čtyři dny bylo krásně a pak najednou bum!" uvedl Armstrong, jenž se vrátil do pelotonu po pádu v květnovém závodu Kolem Kalifornie. Svým vystoupením v rámci přípravy na Tour byl spokojen. "Byly to prima čtyři dny. Cítil jsem se dost silný," řekl americký jezdec.

Generálku před Tour absolvuje od 12. do 20. června v závodu Kolem Švýcarska, který při předchozím startu v roce 2001 vyhrál. Nedávno ho krajan a dopingový hříšník Floyd Landis obvinil, že měl tehdy během závodu pozitivní nález na EPO, ale přesvědčil zástupce UCI, aby případ ututlal. Armstrong i Mezinárodní cyklistická unie to popřeli.

Cyklistický závod Kolem Lucemburska - 4. etapa (135 km)
1. Izaguirre (Šp.) 3:01:23, 2. Ivanov (Rus.), 3. Carrara (It.), 4. Houanard, 5. Engoulvent (oba Fr.), 6. Machado (Portug.) všichni stejný čas.
Konečné pořadí: 1. Carrara (It.) 17:43:21, 2. F. Schleck (Luc.) -1, 3. Armstrong (USA) -30, 4. Flecha (Šp.), 5. Ivanov (Rus.) oba -34, 6. Leukemans (Belg.) -35.

Reklama