Hlavní obsah

Kreuziger si s Bassem otestoval části horských etap letošní Tour

Český cyklista Roman Kreuziger udělal v minulých dnech další krok ve své snaze o vylepšení loňského devátého místa na Tour de France. Čtyřiadvacetiletý člen týmu Liquigas si v pondělí a úterý projel část dvou alpských etap z letošního programu Tour. Společnost mu dělal čerstvý vítěz Gira d'Italia a týmový kolega Ivan Basso.

Článek

"Jeli jsme asi posledních 60 kilometrů osmé etapy s cílem v Morzine, během nichž jsme nastoupali 2000 metrů. Druhý den jsme jeli 160 kilometrů deváté etapy. Začali jsme pod vrcholem Col de la Colombiére a končili jsme na Col de la Madeleine. Asi dva kilometry pod kopcem začalo hodně pršet, tak jsme zbytek dojeli v autě. Ale i tak jsme za den zdolali 3900 výškových metrů," popsal program na svém oficiálním webu Kreuziger.

Nejúspěšnější český cyklista si nezkoušel úseky letošní Tour poprvé, už koncem dubna testoval část třetí etapy. "Jsem rád, že jsme to absolvovali. Sice jsme ty kopce jeli naprosto volně, ale člověk poznal místa, kde se musí zmáčknout a kde se zase dá trošku orazit. Udělal jsem v tomhle směru něco navíc než v minulých letech a věřím, že to na Tour bude znát," dodal rodák z Moravské Třebové, jenž se od soboty představí v etapovém závodu Kolem Švýcarska, který v roce 2008 vyhrál.

Basso touží po trimfu na Giru vyhrát i Tour

Projetí důležitých úseků si pochvaloval i Ital Basso, jenž si krátce po triumfu na Giru troufá i na úspěch na francouzských silnicích. "Můj pokus o stupně vítězů na Tour začal," řekl listu Gazzetta dello Sport. "Tyhle hory znám, ale bylo důležité je znovu vidět s Romanem. Hodně jsme během sedmi hodin jízdy mluvili," dodal Basso, jenž měl podle některých spekulací na Tour spíše pomáhat týmu.

Po triumfu na Giru je ale zřejmě všechno jinak. "Mohl jsem si jen sednout, užívat si Giro a na Tour jet až v roce 2011. Ale já chci startovat na Tour už teď a vyhrát ho," uvedl dvaatřicetiletý jezdec.

Letošní ročník "Staré dámy" začne 3. července.

Reklama