Hlavní obsah

Etapu Kolem Švýcarska vyhrál po hromadném pádu Petacchi

WETTINGEN

Závěr úterní čtvrté etapy závodu Kolem Švýcarska ovlivnil hromadný pád nejlepších sprinterů těsně před cílem ve Wettingenu. Z nehody svých soupeřů vytěžil vítězství zkušený Ital Alessandro Petacchi, český cyklista Roman Kreuziger dojel šestnáctý.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Lídr závodu Kolem Švýcarska Tony Martin (ve žlutém trikotu) kontroluje následky hormadného pádu v závěru čtvrté etapy.

Článek

K pádu došlo zhruba 50 metrů před cílem po kontaktu vedoucího Brita Marka Cavendishe a Němce Heinricha Hausslera, vítěze druhé etapy. Jejich kolizi odnesli pádem i jiní jezdci, například elitní spurtéři Gerald Ciolek a Tom Boonen.

"Pád byl hodně nepříjemný. Pořádně jsem to neviděl, nechci dělat soudy, kdo to zavinil. Spíš jsem byl rád, že jsem se do toho nezamotal. Jel přede mnou Freire, který se jako první pádu těsně vyhnul. Jinak to všechno popadalo," uvedl na svém webu Kreuziger, jenž se tradičně do spurtů nezapojuje.

Pro Hausslera závod dneškem skončil. Německý cyklista utrpěl hlubokou ránu na lokti, kterou mu v nemocnici sešili, a čeká ho několikadenní pauza od kola.

Do nemocnice na rentgen šel pro jistotu také Cavendish, jenž stejně jako Ciolek utrpěl povrchová zranění. Oba by měli být ve středu na startu další etapy.

Cavendish nicméně bude pokračovat v závodu s handicapem, neboť ho rozhodčí určili za viníka nehody. Rodák z ostrova Man přišel o 25 bodů v soutěži sprinterů, 30 sekund v celkové klasifikaci a 200 švýcarských franků (přes 3500 korun).

Dramatický závěr nic nezměnil na celkovém pořadí, jemuž od pondělí vévodí Němec Tony Martin o sekundu před loňským vítězem Fabianem Cancellarou. Vítěz z roku 2008 Kreuziger zůstal pětapadesátý.

Kolem Švýcarska, cyklistický etapový závod (ProTour) - 4. etapa (192 km)
1.Petacchi (It.) 4:57:33, 2. Breschel (Dán.), 3. Marcato (It.), 4. Rojas (Šp.), 5. McEwen (Austr.), 6. Flecha (Šp.), ...16. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí
1. Martin (Něm.) 14:35:37, 2. Cancellara (Švýc.) -1, 3. Lövkvist (Švéd.) -9, 4. Urán (Kol.) -10, 5. Devenyns (Belg.), 6. Morabito (Švýc.) oba -11, ...55. Kreuziger -1:59.

Reklama