Hlavní obsah

Kreuziger byl v královské etapě ve Švýcarsku devátý

LA PUNT

Český cyklista Roman Kreuziger dojel v královské etapě závodu Kolem Švýcarska ve skupince s nejlepšími vrchaři a obsadil deváté místo. Šestý díl závodu ProTour vyhrál po sólovém úniku Nizozemec Robert Gesink a dostal se do čela průběžného pořadí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger a jeho silniční speciál Cannondale pro Tour de France.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Gesink se odpoutal od soupeřů zhruba 14 kilometrů před cílem během závěrečného ze tří náročných alpských stoupání. Do cíle v La Punt po 213 kilometrech dojel s náskokem 42 sekund před osmičlennou skupinou, v níž byl například sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, starší z bratrů Schlecků Frank a také Kreuziger.

Předloňský vítěz závodu Kreuziger, jenž letos nejede ve Švýcarsku na celkové umístění, se po nabrané ztrátě z pondělní etapy posunul průběžně na patnáctou pozici. "Musím říct, že to pro mě byl ideální test směrem k Tour de France. V dlouhých kopcích jsem se cítil dobře a stejné pocity jsem měl i po těch šesti hodinách na kole," uvedl Kreuziger na svém webu.

Královské etapě hrozilo ještě několik hodin před jejím startem zkrácení, nakonec se však uskutečnila podle plánu. "Jsem rád, že jsme tu etapu mohli objet celou. Chvílemi sice pršelo, ale byly to jen takové letní přeháňky," dodal čtyřiadvacetiletý Čech, jenž v závěru pomáhal týmovému kolegovi Olivieru Zauggovi. "Jede doma a je na tom opravdu dobře, proto jsem mu přál umístění na bedně. Je škoda, že to těsně nevyšlo," komentoval Švýcarovu čtvrtou pozici.

Nejlepší český cyklista ztrácí před závěrečnými třemi dny 2:24 minuty na vedoucího Gesinka. Ten vysvlékl z trikotu lídra Němce Tonyho Martina, jenž dnes v kopcích nejlepším nestačil a klesl celkově těsně před Kreuzigra. Druhý o 29 sekund je Kolumbijec Rigoberto Urán.

Reklama

Související témata: