Hlavní obsah

Kreuzigrovi se závěr ve Švýcarsku nepovedl, Armstrong skončil celkově druhý

Českému cyklistovi Romanu Kreuzigrovi nevyšla v závěrečné časovce závodu Kolem Švcýarska snaha o vylepšení celkového výsledku. Předloňský vítěz tohoto závodu obsadil v jízdě proti chronometru dvacáté místo a v konečném pořadí klesl o jednu pozici na 16. příčku. Celkovým vítězem se stal Lucemburčan Frank Schleck před legendárním Američanem Lancem Armstrongem.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Lance Armstrong z týmu RadioShack's prokázal druhým místěm v závodě Kolem Švýcarska výbornou připravenost před blížící se Tour de France.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Kreuziger, pro nějž byl závod ProTour ve Švýcarsku generálkou na Tour de France, absolvoval 26,9 km v Liestalu o 1:33 minuty pomaleji než vítěz Tony Martin. Německý časovkářský specialista vyhrál suverénně o 17 sekund před domácím favoritem Fabianem Cancellarou.

Třináctý čas v časovce stačil k posunu na první místo staršímu z úspěšných bratrů Schlecků. Třicetiletý člen týmu Saxo Bank předstihl v celkovém pořadí o 12 sekund amerického veterána Armstronga, jenž bude v červenci na Tour usilovat o osmé vítězství. Celkově třetí byl Dán Fuglsang.

Armstrong hodlá pokračovat v matematice

"Docela mě to překvapilo, protože nejsem specialista na časovku. Ale společně s (bratrem) Andym jsme se zaměřili speciálně na časovku v tréninku a vyplatilo se to," uvedl Schleck. Vítězství věnoval krajanovi Kimu Kirchenovi, jenž měl v pátek večer srdeční záchvat a je v nemocnici v umělém spánku. "Já, Andy a celá naše rodina doufáme, že se jeho stav brzy zlepší. Tohle vítězství je pro něj," dodal.

Osmatřicetiletý Armstrong si pochvaloval stoupající formu před Tour. "Byl jsem třetí v Lucembursku, druhý ve Švýcarsku, takže budu v téhle matematice v dalším závodě pokračovat," uvedl slavný Texasan.

Kolem Švýcarska, cyklistický závod (ProTour) - 9. etapa (časovka 26,9 km)
1. Martin (Něm.) 32:21, 2. Cancellara (Švýc.) -17, 3. Zabriskie (USA) -29, 4. Larsson (Švéd.) -48, 5. Leipheimer (USA) -48, 6. Klöden (Něm.) -52 ...20. Kreuziger (ČR) -1:33.
Konečné pořadí: 1. F. Schleck (Luc.) 35:02:00, 2. Armstrong (USA) -12, 3. Fuglsang (Dán.) -17, 4. Morabito (Švýc.) -23, 5. Gesink (Niz.), 6. Martin oba -27 ...16. Kreuziger -2:05.

Reklama