Hlavní obsah

VIDEO: Kulhavého čeká nejdřív jízda v aerodynamickém posedu a pak výjezd na Lysou horu

PRAHA

Poměrně netradiční program absolvuje v nejbližších dnech nejlepší český cyklista na horských kolech Jaroslav Kulhavý. Ve čtvrtek čeká úspěšného účastníka Světových poháru časovka při silničářském mistrovství republiky v Holíči, v sobotu se zase vydá na trať 14. ročníku extrémního štafetového závodu Adrenalin Cup v okolí Lysé hory.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslav Kulhavý se raduje z vítězství v závodu Pražské schody.

Článek

Při mistrovské časovce, v níž si odbude premiéru, čeká člena týmu Rubena Birell Specialized ostrých čtyřicet kilometrů. Na druhé akci, kde bude společně s běžcem, paraglidingistou a kajakářem tvořit družstvo, musí Kulhavý zvládnout dvaatřicet kilometrů dlouhý výjezd z fotbalového hřiště v Ostravici na nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd a cestu zpátky.

„Adrenalin Cup už znám, ale časovka je pro mě skoro něco nového. Jel jsem jí naposledy snad jako kadet,“ pátral v paměti Kulhavý, který letos v domácím terénu ještě neprohrál. Naposledy o víkendu získal titul v maratónu, předtím vyhrál Vysočinu i exhibiční Pražské schody. „Nevím, co od ní můžu očekávat. Největším hendikepem pro mě bude kolo, které si teprve osahávám, a speciální časovkářský posed.“

Na speciálu se projel jen před domem

Kulhavý si při společném česko-slovenském šampionátu musí zvyknout vedle speciálního bicyklu pro jízdu proti chronometru i na časovkářskou přilbu. „Už jsem na kole projel před domem, ale uvidí se až si ho pořádně vyzkouším. Helma by mi snad neměla moc vadit, spíš jsem zvědavý, jak dlouho vydržím šlapat v ohnuté aerodynamické poloze. Bojím se, aby mě při tom nechytla záda,“ pokyvoval hlavou závodník, jemuž se v zimě dařilo v cyklokrosu.

Ale ani silniční časovka není pro bikery zase tak vzdálenou disciplínou. „Jede se zhruba hodinu, je to do tahu, a to bikerům sedí. Řada kolegů si tuhle disciplínu občas celkem úspěšně střihne, u nás ji dobře zvládala Tereza Huříková. Já si ji chci vyzkoušet také proto, že bych si jí mohl v budoucnosti zpestřovat bikový program,“ přemítal.

Vysoké cíle pro mistrovství Evropy

Pokud ve čtvrtek závod kvůli malým zkušenostem nějak nepokazí, věří, že dokáže držet se špičkou krok. „Ne samozřejmě se specialisty, ale kdybych skončil do desátého místa, bylo by to super a viděl bych v časovce určitou budoucnost,“ dodal všestranný cyklista, který má za sebou úspěšný vstup do sezóny, kdy skončil dvakrát čtvrtý a pak třetí v závodech Světového poháru.

V další části sezóny se chce soustředit hlavně na mistrovství Evropy v Izraeli. "Docela si věřím. Mám informace, že tam nepřijede několik favoritů. Já chci naopak přicestovat až těsně před závodem, abych neměl problémy s aklimatizací. Mohlo by to vyjít třeba i na zlato,“ přál si Kulhavý, který se v květnovém závodě Světového poháru v cross country v Offenburgu postaral třetím místem o nejlepší český výsledek v historii kategorie mužů.

Jeho mimozávodní aktivitou je „Cykloškola Jardy Kulhavého“ na internetu. Po úspěšném prvním díle, který upozorňoval na cyklistické chyby, došlo i na druhou řadu, jež je už určená pokročilejším cyklistům. „Líbí se mi věci, které mají nějaký smysl,“ poznamenal s tím, že mu natáčení zabralo dva dny.

Reklama