Hlavní obsah

Raboň na Tour de France opět nepojede

HOLÍČ

Cyklista František Raboň si bude muset na první start na Tour de France ještě počkat. Šestadvacetiletý jezdec se nevešel do konečné nominace americké stáje HTC Columbia. Jediným českým účastníkem slavného závodu bude Roman Kreuziger z italského Liquigasu, jenž bude příští měsíc obhajovat deváté místo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cyklista František Raboň

Článek

Raboň se těsně před domácím šampionátem dozvěděl, že do devítičlenné nominace nevešel. "Letos ta šance jet byla reálná, mnohem větší než v minulých letech, ale trochu jsem s tím počítal. Byl bych jediný z týmu, který by absolvoval Giro d'Italia i Tour. A to zřejmě hrálo největší roli," řekl ČTK Raboň, před kterým dalo vedení týmu přednost Němci Bertu Grabschovi, jenž se od začátku sezony připravoval právě na Tour.

Po Giru a dalších závodech ve start na Tour doufal, ale podle něj rozhodlo jeho 60 letošních startů. "To v týmu nemá nikdo a byly tam i další faktory. Od začátku roku bylo dáno, že se pojede na Cavendishe, ale ten letos nemá takovou formu. Proto se sestava přizpůsobila i Rogersovi, aby mohl jet o přední příčky v celkovém pořadí. Proto byl do sestavy zařazen dobrý vrchař Konstantin Sjucov," poodhalil taktiku týmu Raboň.

Až do poslední chvíle byl v užší nominaci a neúčast na Tour ho mrzí. "Ale beru to jako fakt a alespoň se mohu soustředit na domácí šampionát a také si více odpočinout," uvedl cyklista, který dnes může potřetí za sebou získat mistrovský titul v časovce. Pro Tour je v týmu náhradníkem. "Někdo se může zranit a pak bych zřejmě jel, ale k tomu se neupínám."

O dalším programu nemá jasno ani trochu. "Jistý je domácí šampionát, kde bych chtěl zkusit poprvé vyhrát i závod s hromadným startem. Zatímco časovka je spravedlivá a jen o výkonnosti, v silničním závodu hraje důležitou roli více faktorů a tam to bude těžší. Potom se s trenérem a sportovním ředitelem domluvím na dalším. Možná mě pošlou na Vueltu," dodal Raboň.

Reklama

Související témata: