Hlavní obsah

Sáblíková má z MČR druhé zlato, s Růžičkovou obhájily titul

HOLÍČ

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková získala na mistrovství České republiky v cyklistice druhé zlato ve třech dnech. Po úterním triumfu v individuální časovce dnes v Holíči na Slovensku obhájila společně s Martinou Růžičkovou titul ve stejném závodě dvojic.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková během cyklistického MMCŘ v časovce

Článek

Na čtyřicetikilometrové trati si favorizované duo počínalo naprosto suverénně a vyhrálo s náskokem téměř šesti minut před Jarmilou Machačovou a Lucií Záleskou. Bronz vybojovaly Pavla Novozámská a Hana Ježková.

Časovky se zúčastnilo pouze pět dvojic. Obhájkyně prvenství do závodu odstartovaly jako poslední, na trati ale všechny soupeřky dokázaly předjet a do cíle přijely jako první. Machačovou a Záleskou, které startovaly o dvě minuty dříve, dojely staronové šampionky už před polovinou trati.

V úterní individuální časovce vyhrála Sáblíková před Růžičkovou o 46 sekund.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice, časovka dvojic na 40 km v Holíči (Slovensko):
1. Růžičková, Sáblíková (Dukla Praha/Nowis team) 56:21, 2. Záleská, Machačová (Dukla Praha) -5:40, 3. Novozámská, Ježková (Pells's team/ Hnízdil team) -9:13.

Raboň vyhrál časovku, titul chce i ze silničního závodu

Polovinu plánu na mistrovství České republiky v silniční cyklistice má po čtvrtku splněnou František Raboň. Šestadvacetiletý člen americké stáje HTC Columbia potřetí za sebou vyhrál na domácím šampionátu časovku a nyní chce zlato i ze silničního závodu s hromadným startem. Ten se uskuteční v Kyjově v neděli 27. června.

František Raboň se stal už potřetí mistrem republiky v cyklistické časovce.foto: ČTK/Václav Šálek

"Z toho ještě zlato nemám a chtěl bych to změnit. Vím ale, že to bude těžké hlavně proti početní přesile týmu PSK Whirlpool Author. Trať závodu je těžká a já bych měl být poslední, kdo by z měl mít strach. Naopak si myslím, že pro mě by to měla být výhoda," řekl Raboň, který si čtvrtečním zlatem alespoň částečně spravil náladu poté, co se dozvěděl, že nebyl nominován na Tour de France.

"Dnes to bylo hodně těžké a navíc se mi nejelo nejlépe. Trať nahoru a dolu a prudké výjezdy. Bylo náročné jet po rovině šedesátkou a z toho stoupat do prudkého kopce, ale bylo to pro všechny stejné. Bojoval jsem a dopadlo to dobře, i když už byla cítit nějaká únava. Nebyl to supervýkon, ale stačilo to," pokračoval Raboň.

O mezičasech prý moc velký přehled neměl. "Ale když jsem v závěru stahoval Kozubka, tak to byl dobrý vodič přede mnou a signál, že jedu dobře. Náskok 46 sekund je nakonec dost velký," uvedl Raboň, který byl rád, že mezi Slováky vyhrál jeho spolujezdec ze stáje Martin Velits. "Ve stáji je nás hodně jezdců z mnoha států a vedení je vždy spokojeno s tituly. A my přivezeme nejméně dva," řekl Raboň.

Výsledky však podle něj před nedělí nic neřeší. "To bude jiný závod. Ale Bárta ukázal, že je ve formě, a i když je to pro mě soupeř, tak na druhou stranu je to výhoda. Když v rozhodujících momentech bude vepředu více jezdců, tak početnější převaha PSK nebude tak rozhodující. A navíc jsme domluveni s Martinem (Velitsem), že si pomůžeme," dodal Raboň.

Mistrovství ČR v silniční cyklistice mužů - 40 km
Muži elite
1. Raboň (HTC Columbia) 47:26, 2. Bárta (Nettap team) -45, 3. König -57, 4. Kozubek (oba PSK Whirlpool Author) -1:59, 5. Okrouhlický (Sparta) -2:11, 6. Novák (Sergio Dalfiume) -2:18.
Mistrem SR se stal M. Velits (HTC Columbia) 49:13.
Muži do 23 let: 1. Novák 49:44, 2. Bareš -26, 3. Fürst (oba Dukla Praha) -1:41.

Reklama