Hlavní obsah

VIDEO: Kreuzigera při čekání na start Tour de France pohltil tradiční mumraj

PRAHA

Poslední dny a hodiny před začátkem Tour de France tráví v místě sobotního prologu jediný český zástupce v pelotonu Roman Kreuziger tradičními předstartovními povinnostmi. Člen italské stáje Liquigas pobývá v nizozemském Rotterdamu od středy a atmosféra nejproslulejšího etapového závodu je znát na každém kroku. Není divu, vždyť stejný program má 180 cyklistů z dvaceti profesionálních týmů.

Foto: Markéta Navrátilová

Romana Kreuzigera zdraví na trati Tour de France české vlajky.

Článek

S týmovým kolegou Ivanem Bassem uskutečnil rodák z Moravské Třebové ještě v den příletu plánovaný test na poslední šedesátikilometrové části 3. etapy, která se jede vesměs na kostkách. „Už jsem ten úsek jednou jel, a tak jsme si ho teď spíš chtěli oživit. Určitě to bylo pro nás dobré, i když v závodě to bude vypadat úplně odlišně. Nebyli jsme tam sami, to místo po nás projížděla ještě řada dalších závodníků. Může to tam být hodně zajímavé,“ napsal Kreuziger na svém webu.

Testy, kolo, masáž, týmová prezentace, tiskovka...

Ve čtvrtek už skutečný mumraj vypukl naplno. „Absolvovali jsme povinné testy, pak jsme byli tři hodiny na kole. Stihl jsem ještě lehkou masáž a navečer jsme jeli na prezentaci týmů. Bylo to pěkně udělané, přišla spousta lid a celkem jsme si to užili,“ líčí Kreuziger události předcházející slavného závodu.

„Forma je dobrá, teď už se stejně nedá nic dohnat. Mým cílem je vylepšit výsledek z minulého roku,“ přeje si Čech, který se na start „Staré dámy“ postaví potřetí a už loni se dokázal probít na výborné deváté místo. „V pátek máme v plánu dvě hodiny jízdy na kole, určitě si vyzkoušíme trať prologu. Také jdeme na týmovou tiskovku a pak už budu jen čekat na sobotní start,“ popisuje poslední volný den čtyřiadvacetiletý závodník, jehož odborníci řadí do širšího okruhu favoritů Tour de France.

Basso se vrací po pěti letech a myslí na výhru

Ještě větší ambice má druhý lídr Liquigasu a skutečná hvězda italské cyklistiky Basso, který jde na start s vizitkou letošního vítěze Giro d'Italia . Vyhrát oba slavné třítýdenní závody, mezi nimiž je jen měsíční pauza na odpočinek, se naposledy podařilo v roce 1998 Marku Pantanimu. „Mohu a chci Tour vyhrát. Jsem hladový po úspěchu,“ tvrdí sebevědomě dvaatřicetiletý Basso.

Ivan Basso podruhé v kariéře vyhrál slavné Giro.foto: Reuters/Alessandro Garofalo

„Když mu to sedne, může být na bedně i na Tour,“ přemítá Kreuziger. „Ivan je naprostý profesionál. Cyklistikou žije čtyřiadvacet hodin denně. To je také jeden z důvodů, proč spolu nespíme na jednom pokoji. Nemáme spolu problém, je to dobrý kluk, jsme kamarádi, ale já mám radši trošku relax.“

Basso věří, že mu k triumfu pomůže právě český stájový kolega. „Stejně jako na Giru mohu Tour vyhrát s pomocí týmu. Při červnovém tréninku v Alpách jsme o tom s Romanem mluvili. To je strašně důležité, za pár let budu zase já pomáhat jemu,“ řekl Basso italským médiím před odjezdem do Rotterdamu.

Operace Puerto odhalila zapletení do dopingové aféry

Ač Ital, má Basso k Tour de France silný vztah. Ten se datuje od roku 2002, kdy vyhrál hodnocení jezdců do 25 let. „Na Tour skutečně začala moje kariéra,“ upozorňuje v souvislosti s tím, že v roce 2004 skončil celkově třetí a v další sezóně dokonce druhý. Jenže přišel rok 2006 a Basso byl těsně před startem vyloučen. Důvodem bylo zapletení do dopingové aféry, kterou odhalila operace Puerto. Na start se teď vrací po pětileté přestávce a cítí, že má životní šanci.

Ať už se bude 25. července v Paříži radovat po 3641 ujetých kilometrech kdokoli, získá vedle ceněného vavřínu prémii 450 000 eur. Druhý a třetí si celkového balíku na odměny ve výši 3,2 milionu eur přijdou dvě stě, respektive sto tisíc eur.

Pro nejlepšího spurtéra a vrchaře je připraveno po 25 tisících, pro vítěznou stáj 50 tisíc Za prvenství v etapě se vyplácí 8000 eur, finančně jsou ohodnoceny i prémie v jednotlivých etapách. Honorována je i jízda ve žlutém trikotu pro vedoucího jezdce. Za každý den v  „maillot jaune“ bude jeho nositeli vyplaceno 350 eur.

Reklama