Hlavní obsah

Armstrong cítí formu a chce se na Tour rozloučit osmým vítězstvím

Aktualizováno

Sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong se před svou poslední účastí na slavném závodě cítí v lepší kondici než vloni, kdy skončil na třetím místě.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Lance Armstrong při pátečním tréninku v Rotterdamu.

Článek

Během své letošní rozlučky se osmatřicetiletý jezdec nechce nechat rozhodit nedávným obviněním svého bývalého stájového kolegy Floyda Landise z dopingu a touží, aby se po 3461 kilometrech závodu mohl poosmé radovat jako král pelotonu.

Armstrongův krajan Landis se veřejně přiznal k užívání dopingu letos v květnu. Jezdec, který kvůli porušení pravidel přišel o titul na Tour de France z roku 2006, zároveň z dopingu obvinil Armstronga i další cyklistické funkcionáře a výrobce zakázaných látek.

"Nechci do toho zabředávat, nestojí to za to," vyjádřil se k obviněním Armstrong při přípravě na prolog Tour v Rotterdamu. "Na Tour jezdím od roku 1993 a teď je rok 2010. Na pódium jsem se dostal už tehdy jako dvacetiletý, od té doby proběhla spousta otázek, kontrol a vyšetřování. A já jsem přitom pořád tady. Chápu, že média touží po senzacích, obzvlášť pak po těch, kde jsou obvinění, krev, sex a drogy. Ale nakonec snad bude platit to, že moje kariéra mluví sama za sebe," zadoufal Armstrong.

Po Tour už chce profesionální kariéru uzavřít a účastnit se jenom charitativních závodů, zejména pro boj proti rakovině, kterou sám přemohl. "Je to rozhodnutí celé rodiny, největší vliv měly děti. Jsem přece jenom pořád pryč," prozradil čtyřnásobný otec Armstrong, jehož páté dítě se má narodit v říjnu.

Pro svůj poslední velký závod má nemalé cíle, i když se během roku potýkal s řadou zdravotních problémů. "Jsem v té nejlepší formě, v jaké můžu po těch jarních problémech a při svém věku být," připomněl zejména svůj těžký pád ze závodu Kolem Kalifornie, po němž musel odstoupit. V závodě Kolem Sarthu zase musel předčasně skončit kvůli žaludečním potížím.

Největší rival je kolega Contador

O vavříny svede nejtužší boj se svým loňským stájovým kolegou a rivalem Albertem Contadorem. "Znám všechny jezdce z Astany a to je výhoda. Contador je komplexní jezdec, ale má i nedostatky a já o nich vím. Ale v kopcích je nejlepší. Přesto se chci s Tour rozloučit vítězstvím," řekl Armstrong, podle něhož i letos v nabitém kazašském týmu hrozí podobné rozepře, jaké panovaly právě mezi ním a Contadorem.

Tour de France začne v sobotu v Rotterdamu prologem, vítěz bude znám po dvaceti etapách 25. července v Paříži. Vedle prestižního vavřínu jsou ve hře i finanční prémie v celkové výši 3,2 miliónu eur (82,5 miliónu korun). Celkový vítěz získá 450.000 eur.

Reklama