Hlavní obsah

König vyhrál první etapu Czech cycling tour a vede i celkově

PROSTĚJOV

Vítězem první etapy cyklistického závodu Czech Cycling Tour se dnes stal Leopold König. V etapě z Olomouce do Prostějova, která měřila 169 kilometrů, rozhodl o vítězství únikem pět kilometrů před cílem.

Článek

König se díky triumfu oblékl do žlutého trikotu pro vedoucího jezdce celkové klasifikace. V čele pořadí vystřídal stájového kolegu Andrého Schulzeho z Německa, který vyhrál čtvrteční prolog.

Přestože dnes na jezdce čekala rovinatá etapa a předpokládal se hromadný dojezd, vše bylo jinak. Prakticky od prvního kilometru se začalo závodit hodně zostra a nástup stíhal nástup. Brzy se podařilo odjet patnáctičlenné skupině, která se s několika obměnami udržela v čele prakticky až do cíle. Mezi "odpadlíky" byl mimo jiné i cyklokrosový mistr světa Štybar či loňský český mistr Mareš.

König zaútočil pět kilometrů před cílem. Když na jeho nástup nikdo nedokázal zareagovat, přijel do cíle s pohodlným náskokem 47 vteřin. Druhé místo obsadil týmový kolega Bucháček, třetí dojel Homolka.

"Byla to nečekaně těžká etapa, protože ve vedru se závodilo hned od začátku. To se rozhodně nečekalo, náš týmový plán byl postaven na závěrečný spurtu pro Schulzeho," řekl ČTK König. "Ale když to bylo tak rozjeté, tak jsem v závěru zkusil odjet, aby náš tým nepřišel o žlutý trikot a vyšlo to," dodal.

Cyklistický etapový závod Czech Cycling Tour - 1. etapa (169 km):
1. König 3:56:52, 2. Bucháček (oba PSK Whirlpool Author) -47, 3. Homolka (Union Radland Korutany), 4. Wellens (Belg.), 5. Broniš (SR), 6. Kadlec (Dukla Praha) všichni -48.
Pořadí po první etapě:
1. König 4:01:54, 2. Bucháček -39, 3. Kadlec 49, 4. Wellens -56, 5. Svoboda (Svijany) -1:02, 6. Homolka 1:04.

Reklama