Hlavní obsah

Junior Fůs vybojoval na MS v cyklistice bronz

HAMILTON

Bronzovou medaili vybojoval na mistrovství světa v silniční cyklistice český reprezentant Lukáš Fůs. V závodě juniorů v kanadském Hamiltonu jej po 123 kilometrech předstihli pouze Nizozemec Kai Reus a Dán Anders Lund, jenž přivedl s malým odstupem do cíle hlavní peloton. Hned za ním si dospurtoval pro nečekaný úspěch Fůs.

Článek

Na start závodu se postavilo 143 cyklistů z jedenačtyřiceti zemí a mezi nimi pětice českých reprezentantů Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Lukáš Fůs, Jan Šel a David Studnička. Hned ve druhém okruhu měl však velikou smůlu Šel. "Zezadu do mě najel nějaký německý závodník, vypletl mi kolo a zničil přehazovačku. Neutrální mechanický vůz dorazil až po pěti minutách a z něj jsem dostal kolo s klipsnami a s tím prakticky nešlo jet," smutnil Šel, který další boj svých kamarádů sledoval už jen z depa.

Mladí cyklisté nasadili od prvních okruhů vysoké tempo, jeden únik střídal druhý, ale všechny zase rychle skončily. Ve třetím kole si vypracoval Australan Goss náskok asi třiceti sekund, ale dopadl stejně jako o další dvě kola sólující Francouz Loubet. Čeští jezdci se podle taktických pokynů trenéra Svatopluka Henkeho pohybovali v popředí pelotonu a jezdili velice aktivně.

Úspěšný únik Reuse

Tři okruhy před cílem nevyšel ani pokus Grabovského z Ukrajiny, pak ale do závěrečného okruhu vjížděla s náskokem 22 sekund šestice cyklistů i s pozdějším vítězem Reusem, ale Češi mezi nimi chyběli. Peloton však v závěrečných kilometrech zrychlil a začal se přibližovat. Reus ukázal svým spolujezdcům z úniku záda a hlavní pole tři kilometry před cílem ostatní uprchlíky dostihlo; Nizozemec si však s bezpečným náskokem dojel pro zlato.

Do cílové rovinky vjel pohromadě celý peloton a o dalších medailích se rozhodovalo ve spurtu. Pro něj měl velmi výhodnou pozici sedmnáctiletý Fůs a pro samostatnou Českou republiku vybojoval první medaili v závodech juniorů. Ještě v barvách ČSSR v roce 1976 skončil rovněž třetí Stanislav Korous.

V cíli zářil Fůs štěstím. "Je to můj největší životní úspěch. Hlídal jsem si, abych před zatáčkou do cílové rovinky měl dobrou pozici pro spurt, na který jsem si věřil," řekl český medailista. "Věřil jsem, že když to přijede pohromadě, tak Fůs bude o medaile spurtovat, protože se umí v podobných situacích orientovat. Když ale v závěru odskočila šestka jezdců, tak mi dobře nebylo, tam někdo z kluků být měl. Jinak jeli dobře takticky a bylo jen škoda, že chyběl Šel, který by jistě ostatním pomohl," zalitoval Henke.

V prvním kole měl smůlu v podobě pádu i Zdeněk Štybar. "Ztratil jsem tam asi minutu a půl a stálo mě dost sil, než jsem peloton dojel. Potom se mi jelo dobře, ale v posledním kopci mě chytily křeče, až jsem spadl z kola," říkal v cíli český jezdec, který přijel s odstupem za nejlepšími bez vážnějších následků po střetu s vozovkou.

Mnohem hůř dopadl při jiné kolizi osmnáctiletý Kanaďan Kevin Lacombe. Přibližně v polovině závodu spadl při sjezdu a s vážnými zraněními hlavy byl v kritickém stavu převezen do nemocnice v Hamiltonu.

Kozlíková patnáctá

Sedmadvacetiletá švédská cyklistka Susanne Ljungskogová obhájila v kanadském Hamiltonu titul mistryně světa v silniční cyklistice. Na trati dlouhé 124 kilometrů se dařilo i české zástupkyni Ladě Kozlíkové, která skončila patnáctá a potvrdila, že patří již stabilně do světové špičky.

Závod však měl jednu smutnou hrdinku, posledního října již pětačtyřicetiletou Jeannie Longovou-Ciprelliovou z Francie. V předposledním devátém kole doslova vystřelila z vedoucí skupiny 22 závodnic a získala náskok, který při vjezdu do závěrečného okruhu činil patnáct sekund. Když se již zdálo, že si jede pro patnáctou medaili ze silničních světových šampionátů a jubilejní desátý titul, tak ji v poslední zatáčce před cílovou rovinkou dostihla pětice jezdkyň a na Francouzku zbylo pouze šesté místo.

V polovině závodu ztratila kontakt s hlavním polem druhá česká závodnice Julie Pekárková, kterou rozhodčí v předposledním okruhu s mnoha dalšími startujícími ze závodu stáhli. To již byla vepředu vedoucí skupina, v níž se takticky držela Kozlíková. V posledním prudkém stoupání však nestačila ani ona a pětice Ljungskogová, Melchersová, Cooková, Pucinskaiteová a Zabelinská ostatním odjela a dala se do stíhání Francouzky.

V cílové rovince rozjela první spurt Melchersová, Ljungskogová se vyvezla za jejími zády a na cílové pásce ji o pár centimetrů předstihla, bronz putuje zásluhou teprve dvacetileté Cookové do Anglie.

"Od začátku se mi nejelo nejlépe, od prvního šlápnutí to nebylo ono. Forma, která gradovala před čtrnácti dny, mě již začíná opouštět. Poslední kopec se jel na doraz a to já už nestačila, ale přesto jsem spokojená, jak to dopadlo," řekla zpravodaji ČTK Kozlíková. "Při svém třetím startu na MS v silničním závodě jsem patnáctá a za to jsou potřebné body do světového žebříčku. Hlavně proto jsem sem jela a dosud jsem tak dobře na šampionátu nedopadla," dodala česká reprezentantka.

Výsledky
Junioři, silniční závod (124 km)
1. Reus (Niz.) 3:01:30 hod., 2. Lund (Dán.), 3. Fůs (ČR), 4. Rojas (Šp.), 5. Lindgren (Švéd.), 6. Jacobs (Bel.), ...19. M. Velits (SR), 27. Kreuziger (ČR), 32. P. Velits (SR) všichni -14, 84. Štybar (ČR) -4:42, 92. Slotta (SR) -7:21, 106. Studnička (ČR) 14:13, Šel (ČR) nedokončil
Ženy, silniční závod (124 km)
1. Ljungskogová (Švéd.) 3:16:06, 2. Melchersová (Niz.), 3. Cookeová (Brit.), 4. Pucinskaiteová (Lit.), 5. Zabelinská (Rus.) vš. stejný čas, 6. Longová-Ciprelliová (Fr.) + 4, ... 15. Kozlíková (ČR) + 25, Pekárková (ČR) nedokončila

Reklama