Hlavní obsah

Kreuziger skončil čtvrtý v další horské etapě Tour de France

ROTTERDAM

Český cyklista Roman Kreuziger z Liquigasu obsadil čtvrté místo v druhé horské etapě Tour de France, což pro něj značí nejlepší dílčí umístění ve slavném závodu. V celkovém pořadí se tak posunul po osmém dnu na sedmou příčku.

Foto: Bettini Photo

Roman Kreuziger táhne ve stoupání pole jezdců.

Článek

Po 189 kilometrech se z prvenství radoval Lucemburčan Andy Schleck. Žlutý trikot si oblékne Australan Cadel Evans, jenž dorazil do cíle ve skupině s Kreuzigrem i dalšími aspiranty na titul.

Šance na osmý triumf na Tour de France se rozplynula Lanci Armstrongovi, jenž se při dnešní etapě třikrát připletl do hromadné kolize a v závěrečném stoupání nabral více než desetiminutové manko na nejlepší.

Také Kreuziger jednou skončil na zemi, ale vše se obešlo bez následků. Při desetikilometrovém stoupání do Avoriaz tak mohl v elitní skupině bojovat s obhájcem Albertem Contadorem, Evansem, týmovým kolegou Ivanem Bassem nebo Schleckem.

Cadel Evans se obléká do žlutého trikotu pro průběžného lídra Tour de France.foto: Reuters/Bogdan Cristel

Devátý muž loňského ročníku Kreuziger dokonce zkusil dva kilometry před cílem nastoupit, soupeři ale okamžitě zareagovali. "Řada lidí v minulosti narážela na to, že nejsem aktivní. Tak jsem ve správnou chvíli zkusil nastoupit, bohužel po mně hned vyjel Contador. Andy vyhrál po zásluze, byl dnes v tom závěru nejsilnější. Mě hlavně potěšilo, že moc lidí nebylo lepších než já," prohlásil Kreuziger.

V průběžné klasifikaci ztrácí mladý Lucemburčan 20 sekund na Evanse, Kreuziger má manko minutu a 45 sekund.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa: Station des Rousses - Morzine-Avoriaz (189 km):
1. A. Schleck (Luc.) 4:54:11, 2. S. Sánchez (Šp.) stejný čas, 3. Gesink (Niz.), 4. Kreuziger (ČR), 5. Contador (Šp.), 6. Evans (Austr.), 7. Van den Broeck (Belg.), 8. Leipheimer (USA), 9. Basso (It.), 10. Meňšov (Rus.) všichni -10.
Průběžné pořadí: 1. Evans 37:57:09, 2. A. Schleck -20, 3. Contador -1:01, 4. Van den Broeck -1:03, 5. Meňšov -1:10, 6. Hesjedal (Kan.) -1:11, 7. Kreuziger -1:45, 8. Leipheimer -2:14, 9. S. Sánchez -2:15, 10. Rogers (Austr.) -2:31.

Reklama