Hlavní obsah

Lídr cyklistické Tour Evans si prožil v neděli déja vu

MORZINE

Především perfektní spolupráce celého týmu BMC stojí podle jeho ředitele Johna Lelangueho za tím, že jeho lídr Cadel Evans pojede v úterní etapě Tour de France ve žlutém trikotu. Australský mistr světa nyní doufá, že za pomoci svých kolegů ještě posune své maximum na slavném závodě, kterým jsou dvě druhá místa z let 2007 a 2008.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Cadel Evans se obléká do žlutého trikotu pro průběžného lídra Tour de France.

Článek

Před dvěma lety v jedné z pyrenejských etap upadl, v cíli si ale oblékl poprvé v kariéře žlutý trikot pro nejlepšího muže průběžného pořadí. Karambol v Hautacamu jej stál však mnoho sil, které mu poté scházely v boji s Carlosem Sastrem o celkové prvenství. "To byl můj nejtěžší den na kole v kariéře. Myslel jsem tehdy, že pro mě Tour skončila," vzpomněl si Evans. V neděli si podobnou příhodu zopakoval.

V náročné etapě se připletl do hromadného pádu společně s Lancem Armstrongem a zhruba deseti dalšími jezdci, manko na peloton však za pomoci týmu rychle smazal. "Nebylo to teď tak hrozné a měli jsme to více pod kontrolou," uvedl australský cyklista, jenž si z pádu odnesl šrám na boku a pohmožděné stehno. Dnešní volný den mu tak přišel velmi vhod.

"Ta etapa byla perfektním příkladem týmové efektivity. Specialisté na klasické závody pomohli Cadelovi vrátit se do pelotonu a poté mu Mauro Santambrogio a Steve Morabito pomohli v horách," pochválil tým Lelangue.

Samotný Evans ví, že absolutní podpora kolegů je klíčová. "V roce 2005 mě nikdo nechtěl a nikdy nezapomenu na to, co pro mě udělalo Lotto. Bez nich bych tu teď nebyl," připomněl své pětileté angažmá u belgické stáje. Ta však na konci minulé sezony, kdy se stal Evans mistrem světa, nebyla nadále schopna věnovat maximální podporu svému lídrovi a pustila ho do švýcarsko-amerického týmu BMC.

"Hlavním cílem je mít žlutý trikot v Paříži. Jediným pozitivem, že už ho máme takhle brzo, je, že jsme ukázali, jak perfektní jsme tým. Nejenže jsme neztratili nic na ostatní favority, ale ještě jsme jim něco sebrali," dodal Lelangue.

Reklama