Hlavní obsah

Federální úřady vyšetřují údajný doping a finanční podvody cyklisty Armstronga

Americké federální úřady neberou vyšetřování údajného dopingu a finančních podvodů slavného cyklisty Lance Armstronga na lehkou váhu. Podle listu The New York Times už před velkou porotu předvolaly několik svědků.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Lance Armstrong.

Článek

Vyšetřování odstartoval bývalý kolega sedminásobného vítěze Tour de France ze stáje US Postal Floyd Landis. Čtyřiatřicetiletý cyklista, jemuž byl kvůli dopingu odebrán čtyři roky starý titul z Tour, se sám přiznal k užívání řady zakázaných látek a z podvádění obvinil i Armstronga.

Landis se přiznal k užívání látek jako testosteron, růstové hormony a EPO. Také předložil údaje o zakázaných krevních transfuzích, které absolvoval jeho tým US Postal v odlehlém alpském středisku a na hotelovém pokoji před Tour de France 2004. Tým si podle něj na dopingové machinace vydělával prodejem přebytečných bicyklů.

Armstrong, který čelil podezření z dopingu již několikrát, nikdy však neměl pozitivní nález, Landisovo obvinění striktně odmítl. Dnes oznámil, že je ochoten s vyšetřovateli spolupracovat. "Pokud se jedná o legitimní vyšetřovací komisi, budu spolupracovat. Nebudu se ale podílet na nějakém honu na čarodějnice," upozornil osmatřicetiletý Armstrong.

Reklama