Hlavní obsah

Schleckovi spadl řetěz a Contador už na Tour vede

PRAHA

Andy Schleck byl smutným hrdinou 15. etapy cyklistické Tour de France. Dosavadnímu lídrovi totiž v posledním stoupání dnešního dne spadl tři kilometry pod vrcholem řetěz, Španěl Alberto Contador zaútočil a žlutý trikot oblékl právě on. Roman Kreuziger obsadil v etapě, kterou po úniku vyhrál Francouz Voeckler, 19. místo.

Foto: ČTK/AP

Alberto Contador (vlevo) stíhá vedoucího Andy Schlecka během Tour de France

Článek

Do cíle přijel Kreuziger ve skupince s Armstrongem, Rodriguezem či Klödenem. Na Contadora ztratil 1:18 min., na Schlecka 39 vteřin. Celkově se posunul na 11. příčku. Z elitní desítky vypadli jeho italský stájový kolega Basso a Španěl L. Sánchez, naopak se tam vrátil Kanaďan Hejsedal.

Schleck jel ve skupině s Contadorem a dalšími velkými favority, když mu pod vrcholem Port de Bales v nadmořské výšce 1755 metrů, kam závodníci stoupali 20 kilometrů, spadl při pokusu o nástup řetěz. Být tam mechanik týmu Saxo Bank, zřejmě by od něj dostal nafackováno...

Musel zastavit a než se mu podařilo závadu opravit, ztratil cenné vteřiny. Problémy navíc přišly v nejméně vhodnou dobu, Schleck úplně vypadl z tempa. Contador na nic nečekal, vzal za to a nahoře měl k dobru 27 vteřin. Pak už následoval dvacetikilometrový sjezd a lucemburský cyklista, který před etapou vedl o 31 vteřin, v něm ještě ztratil.

Schleck: Takhle by se závodit nemělo

Contador jel totiž ve skupině s excelentním sjezdařem S. Sánchezem a Meňšovem, Schleck s Vinokurovem a van den Broeckem, ale ani jeden mu nestřídal. V cíli byl o 39 sekund pomalejší a celkově teď ztrácí 8 vteřin.

Hned se vyrojily debaty, že to od Contadora bylo trošku nefér.

Nepsaná cyklistická pravidla hovoří o tom, že by se v takové situaci mělo počkat. Udělal to třeba v roce 2003 Němec Ullrich, když jeho rival Armstrong spadl po kolizi s divákem. „Nejsem soudce, abych říkal, zda to bylo fér nebo ne. Ale takhle by se závodit nemělo. Jsem plný vzteku a chci se pomstít,“ přiznal Andy Schleck.

Kreuziger se cítil lépe

„Naprosto Contadora chápu. Když jsme lehli hned v úvodu Tour, čekalo se, než se všichni posbírají. Andy na tom vydělal dobrých šest minut, které by jinak koupil. Když pak v etapě na kostkách lehl jeho brácha Frank, který v podstatě zavřel silnici, na nic nečekal a jel dál, jen aby orval Contadora. Dnes mu to jen vrátil. Správné to sice není, ale za to, co udělal, si to zasloužil,“ řekl Roman Kreuziger.

V etapě se cítil daleko lépe než v neděli. „V posledním kopci jsem si jel svoje tempo, na nástupy jsem se ani nesnažil reagovat. Bylo to správné rozhodnutí. Ve finále jsem chytil výbornou skupinu s Rodriguezem, a ve sjezdu jsme ty před námi hodně stáhli. Nahoře jsem měl na Gesinka minutu a v cíli asi třináct vteřin,“ dodal český cyklista. „Cítím se v pohodě a těším se na zítřejší etapu. Je nepříjemná v tom, že start je do kopce, ale bude to pro všechny stejné. Určitě je jedna z nejtěžších na letošní Tour.“

Tour de France - 15. etapa: Pamiers - Bagneres-de-Luchon (187 km):
1. Voeckler (Fr.) 4:44:51, 2. Ballan (It.), 3. Pérez Arrieta (Šp.) oba +1:20, 4. Mondory (Fr.), 5. Roberts (Austr.), 6. Reda (It.), 7. Contador, 8. S. Sánchez (oba Šp.), 9. Meňšov (Rus.), 10. Vandborg (Dán.) všichni +2:50... 13. A. Schleck (Luc.) +3:29, 19. Kreuziger (ČR) +4:08.
Průběžné pořadí:
1. Contador 72:50:42, 2. A. Schleck (Luc.) +8, 3. S. Sánchez +2:00, 4. Meňšov +2:13, 5. Van den Broeck (Belg.) +3:39, 6. Gesink (Niz.) +5:01, 7. Leipheimer (USA) +5:25, 8. Rodríguez (Šp.) +5:45, 9. Vinokurov (Kaz.) +7:12, 10. Hesjedal (Kan.) +7:51, 11. Kreuziger +7:58.

Reklama