Hlavní obsah

Táta Kreuziger věří, že syn půjde během Tour nahoru

PRAHA

Každou etapu děsně prožívá. Ať už doma u televize nebo na vlastní oči. Roman Keuziger starší, otec jediného českého cyklisty na Tour de France, pobýval s rodinou přes týden ve Francii, kde v obytném voze brázdili jednotlivé etapy a drželi palce cyklistovi s číslem 44 v barvách Liquigasu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger se svým otcem

Článek

„Věřím, že Roman v tomhle závodě ještě určitě neřekl poslední slovo,“ tvrdí bývalý cyklista, dnes úspěšný podnikatel. Ročně však dál na kole najezdí tisíce kilometrů a i při fandění na Tour si klíčové kopce s předstihem sám projížděl.

Se synem, který převážnou část roku žije v Itálii u Lagi di Garda, jsou denně alespoň v telefonickém kontaktu, občas spolu v jejich druhém domově trénují. „Roman letos v přípravě udělal maximum. Rozhodně nic nepodcenil. Úspěchu na Tour obětoval i solidní výsledek na závodě Kolem Švýcarska. Šel do toho s tím, že top forma přijde právě tady. Zatím mu kousek chybí, ale může se stát, že třeba Tourmalet pojede hodně dobře,“ myslí si táta Kreuziger.

Roman mladší je v tuto chvíli jedenáctý a stále má šanci vylepšit své loňské maximum v podobě deváté příčky. „Je třeba si uvědomit, že konkurence je obrovská. Já to rozhodně neberu jako typický český fanoušek, který, když Romča vypadne z desítky, ho hned začne propírat. Je to sport. On sám chce hrozně moc loňskou Tour vylepšit. A pokud se to letos nepovede, má šanci v dalších ročnících.“

Dosud ho nejvíc potěšil výkon, kdy Roman přijel čtvrtý v osmé etapě do Morzine-Avoriaz. „Tam zajel špičkově, ostatní etapy byly takový vyšší průměr. Jenže ono pohybovat se na hraně té první desítky není jednoduché. A vezměte si, že tam z různých důvodů nejsou lidi jako Armstrong, Evans, Frank Schleck nebo Wiggins, kteří by tam za normálních okolností asi figurovali,“ dodává Kreuziger starší.

Reklama